Mind

Taboe omtrent psychische aandoeningen

Er zijn in Nederland veel mensen met een psychische aandoening. Naar schatting heeft ongeveer één op de vier Nederlanders last van een psychische aandoening. Een burn-out, depressie, angststoornis en ADHD zijn de meest voorkomende aandoeningen. Het vreemde is dat hier nog steeds een enorm taboe op rust in Nederland.

Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 4 miljoen mensen met een psychische aandoening (www.trimbos.nl, 2012). Bijna de helft van de Nederlanders heeft of krijgt een psychische stoornis, om precies te zijn 42,7%. Duidelijk is dat het een serieus probleem is en dat te veel mensen zich niet goed voelen. Kijk maar eens in je eigen omgeving, je hebt vast een familie lid, vriend(in), collega of bekende die last heeft (of heeft gehad) van een psychische aandoening.

Taboe

Helaas rust er nog steeds een groot taboe op psychische aandoeningen en dit is ook best te begrijpen als je het zelf hebt ondervonden. Je voelt je erg slecht, meestal zowel lichamelijk als psychisch. Ook schaam je je ervoor, mensen zien je als zwak en zo zijn er nog veel meer redenen om het liever niet aan mensen te vertellen. Mensen die geen ervaring hebben met psychische aandoeningen zeggen vaak de volgende dingen:

  • Stel je niet zo aan
  • Je bent ook wel erg negatief
  • Je hebt het aan jezelf te danken
  • Het gaat vast wel weer over
  • Loop toch niet zo te zeuren enz. enz.

Hierdoor gaan mensen met een psychische aandoening zich niet veel beter voelen. Het is dan ook niet eerlijk dat er nog steeds zo’n groot taboe rust op psychische aandoeningen. Niemand kiest er bewust voor om een psychische stoornis te krijgen.

Missende stoffen

Wat er bij bijna alle psychische aandoeningen aan de hand is, is dat er stoffen missen of de regeling ervan niet meer optimaal werkt. Denk hierbij aan stoffen als serotonine, melatonine (deze kan je overigens als supplement nemen voor het slapen gaan), dopamine en endorfine. Er is dus wel sprake van een “ziekte” in plaats van dat iemand zich aanstelt of gewoon negatief is. We zullen hieronder kort deze stoffen uitleggen.

  • Serotonine: wordt ook wel het “feel-good” hormoon genoemd. Het zorgt voor een goede stemming, tevredenheid, goede darmwerking, het geheugen en de bloeddruk.
  • Melatonine: serotonine wordt als het donker is omgezet naar Melatonine. Melatonine zorg ervoor dat je in slaap valt en dat je goed slaapt.
  • Dopamine: Als dopamine vrijkomt geeft dit een gevoel van beloning en stimulatie.
    Ook geeft dopamine een motiverend gevoel.
  • Endorfine: Endorfine werkt pijnstillend, maar geeft ook een euforie en een zalig gevoel van binnen. Het geeft je een erg prettig gevoel van binnen.

Kom zelf in actie

Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop zelfhulpboeken zoals Mindfulness en bevrijding van depressie of Uit je burn-out (een 30 dagen programma). Daarnaast blijkt dat training, voeding, ontspanning en mind een erg grote rol spelen bij zowel het ontwikkelen, als het genezen van deze psychische aandoeningen. Je kan er zelf dus een hoop aan doen door jezelf een gezondere levensstijl aan te meten. Niemand anders kan het voor je doen, dus je zal dit echt zelf moeten doen. Denk aan de volgende dingen die je kan aanpassen:

  • Regelmatig en gezond eten
    Voeding is onze brandstof en dus essentieel bij de behandeling van psychische aandoeningen. Zorg dat je regelmatig en gezond eet. Begin met een goed ontbijt, eet genoeg groente (minimaal 200gram) en eet elke dag twee stuks fruit.
  • Voldoende beweging
    Dat bewegen bijzonder goed voor ins is weten we allemaal, alleen de meeste van ons doen het niet. Besef je dat wanneer je je psychisch erg slecht voelt, je je veel beter gaat voelen als je gaat sporten. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezond voor je lichaam. Duidelijke win-win situatie!
  • Goede ontspanning
    Wat je juist niet moet doen is allemaal maar op de bank of op je bed gaan liggen.
    Uiteraard is voldoende ontspanning erg belangrijk, denk aan leuke dingen doen met vrienden, een boek lezen, naar de sauna, of bijvoorbeeld een stuk wandelen.
  • Mind set
    Het wordt steeds duidelijker dat je mind set enorm impact heeft op zowel lichaam als geest. Wanneer je een psychische aandoening hebt kan het in je voordeel zijn, om aan je mind set te werken. Wees kritisch naar jezelf en probeer dingen positiever te bekijken, hoe moeilijk dit ook is. Je zal je er echt beter door gaan voelen.

Taboe doorbreken

Op krachtblog willen we proberen dit taboe doorbreken. Het zal een zware klus worden en we zijn ook niet de enigen die dit proberen. Maar laten we onze “krachten bundelen” en voor eens en voor altijd dit grote taboe doorbreken en psychische aandoeningen bespreekbaar maken. Er zijn namelijk veel dingen die je aandoening kunnen verlichten en door elkaar te helpen en erover te praten ga je je al een heel stuk beter voelen.

Conclusie

Mensen met een psychische aandoening missen vaak essentiële stoffen en kiezen hier niet bewust voor. De taboe die rust op psychische aandoeningen is dan ook niet terecht. Wel kan je er zelf veel aan doen om je weer beter te voelen. Dit is niet makkelijk, maar wel een verantwoording die je moet nemen als je je zo voelt. Je wilt er als het goed is immers alles aan doen om je weer beter te voelen.

Lees ook:

Mediteren in Thailand

Raymond Veldkamp

Mensen veranderen pas als het mis is

Raymond Veldkamp

We hebben tegenwoordig vaak verkeerde prioriteiten

Raymond Veldkamp