Training

Het verschil tussen Anabool en Katabool

Wanneer je serieus met krachttraining bezig bent is het belangrijk om te weten wat een Anabool en een Katabool proces is. Deze twee verschillende processen hebben namelijk veel invloed op ons lichaam. Maar wat betekenen de woorden anabool en katabool eigenlijk? En is het slecht om katabool te zijn?

Veel fanatieke krachtsporters hebben vast wel eens gehoord van de termen anabool en katabool. Bij anabool denken we vaak direct aan de anabolen steroïden gebruikers, wat overigens ook helemaal niet gek is. Het ligt alleen net even anders, anabool betekent namelijk ‘opbouwend’. Bij gebruik van anabole steroïden wordt er bewust chemische anabolen tot iemand genomen, waardoor de spieropbouw hoger ligt en langer doorgaat. Maar een anabole staat is iets natuurlijks, wat bij iedereen voorkomt.

De Anabole staat

Als je anabool bent verkeert je lichaam in een opbouwende fase. Wanneer je hebt getraind (katabole/afbrekende fase), zal je lichaam na enige tijd in een anabole staat komen. Om dit te realiseren is de juiste voeding in combinatie met de juiste hoeveelheid rust essentieel.

Andere factoren

Wanneer je na je training niet de juiste voeding eet en niet voldoende rust neemt zal je in een katabole staat blijven verkeren. En het is zaak om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk in een anabole staat terecht komt en dit ook zo lang mogelijk blijft. Je wilt immers dat je lichaam zo snel en zo vaak mogelijk in een opbouwende fase zit.

De Katabole staat

Katabool is de tegenpool van anabool. Dus wanneer je in een katabole staat verkeerd, zit je in een afbrekende fase. Het lichaam gaat z’n energie putten uit reserves en je reserves zijn je vet- en spierweefsel. En gezien glycogeen (glycogeen is brandstof voor je lichaam die wordt opgeslagen in je spieren en lever) uit spiermassa makkelijker te verbranden is, zal je langzaam spiermassa verliezen.

De katabole staat is nodig

Dit klinkt als een fase waar je niet lang in wilt verkeren, maar het is minder erg dan het lijkt.
Beter gezegd, het is zelfs noodzakelijk om eerst in een katabole staat te verkeren, om daarna in een anabole staat te komen. Nu vraag je je vast af, wanneer ben ik dan anabool en wanneer katabool? We hebben hieronder een aantal voorbeelden gegeven van wanneer je in een katabole staat verkeert:

  • Training
    Tijdens het trainen ben je je lichaam aan het afbreken. Dit is dus een katabole staat. Hierdoor is het noodzakelijk om voldoende rust en de juiste voeding tot je te nemen na je training. Je wilt namelijk zo snel mogelijk weer in een anabole staat komen. Een eiwitshake draagt hier absoluut aan bij!
  •  Als je ziek bent
    Wanneer je ziek bent, heeft je lichaam een hoop energie nodig om de bacteriën uit je lijf te krijgen. Hierdoor worden processen in werking gesteld, waardoor je lichaam in een katabole staat verkeert. Uitzieken en goed blijven eten is cruciaal en zorgt ervoor dat je weer in anabole staat komt. Daarnaast doe je er verstandig aan Vitamine C te suppleren.
  • Tijdens je slaap/In de ochtend
    Tijdens je 7 tot 9 uur slaap verbruikt je lichaam een hoop. Dit komt omdat je hartslag, je ademhaling en andere processen gewoon door gaan. Je herstelt in je slaap waardoor je eerst in een anabole staat verkeerd. Maar tegen het einde van de slaap is de brandstof op en verkeer je langzaam in een katabole staat. Wanneer je moeite hebt met inslapen kan je ervoor kiezen het supplement Magnesium te slikken voor het slapen gaan. Dit heeft tevens een spier-ontspannend effect.

Niet te lang sporten

Ook is het belangrijk niet te lang te sporten. Hierdoor zal je namelijk meer afbreken dan opbouwen. Een training tussen de 45 en 60 minuten is veelal voldoende. Na je training is het vooral belangrijk om eiwitten en koolhydraten tot je te nemen omdat je deze tijdens het trainen hebt verbruikt. Dit is de reden dat veel krachtsporters kiezen voor een eiwitshake dan wel niet in combinatie met een stuk fruit.

De juiste balans

Je denkt nu vast, ik wil dus niet in een katabole staat verkeren. Logisch gezien dit de afbrekende fase is. Maar er is eerst een katabole staat nodig om in een anabole staat te komen. Zonder te trainen raak je niet katabool en kom je dus ook niet in een anabole staat. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer in een anabole staat terecht komen. De juiste balans in training, rust en voeding is hierin bepalend.

Anabole hormonen

Hormonen spelen essentiële rollen bij veel processen in ons lichaam, ook als je kijkt naar een anabole en katabole staat. De hormonen testosteron (mannelijke geslachtshormoon), groeihormoon (verjongingshormoon), cortisol (stresshormoon) en oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) zijn voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor zowel een anabole als een katabole staat. Zowel mannen als vrouwen beschikken over testosteron én oestrogeen spiegels. Alleen een man heeft een veel hogere hoeveelheid testosteron t.o.v. oestrogeen in zijn lichaam.

  • Anabool (opbouwend): Testosteron en Groeihormoon
  • Katabool (afbraak): Cortisol en Oestrogeen

Testosteron en Groeihormoon

Testosteron en groeihormoon zijn grotendeels verantwoordelijk voor de anabole staat, cortisol en oestrogeen zijn verantwoordelijk voor de katabole staat. Wanneer je doel is om in spiermassa aan te komen en je vet percentage te verlagen, is het zaak om zowel testosteron als groeihormoon hoog te houden en je cortisol en oestrogeen lager te houden. Ook hier gaat het om de juiste balans, want cortisol en oestrogeen hebben beiden cruciale andere rollen in ons lichaam.

Supplementen die je helpen anabool te worden

De juiste supplementen kunnen tevens je herstel bevorderen en ervoor zorgen dat je sneller in een anabole staat komt. Een goed voorbeeld hiervan zijn eiwitshakes. Door eiwitten te nemen (bijvoorbeeld na je training) en te rusten word je sneller anabool. Ook kan je gebruik maken van aminozuren om het proces te bevorderen.

Anabole steroïden

Anabole steroïden staan op de dopinglijst met verboden stoffen. Deze Anabole steroïden zijn chemische varianten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Testosteron zorgt voor spieropbouw en geslachtsrijpheid. Dit zie je bijvoorbeeld bij jongens in de puberteit, als hun natuurlijke testosteronproductie stijgt. Ze krijgen een zware stem, schaamhaar, borsthaar en ook meer spiermassa. Vrouwen maken ook testosteron aan maar in veel kleinere hoeveelheden dan mannen. Spieren bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten. Anabolen bevorderen de aanmaak van eiwitten en remmen ook nog eens de afbraak, waardoor de spiermassa toeneemt. Het gebruik van anabole steroïden is echter niet zonder gevaar en symptomen, de volgende symptomen zijn vaak voorkomend:

  • Acne op de rug
  • Agressie
  • Haaruitval
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Depressiviteit
  • Tijdens gebruik meer zin in seks, na gebruik juist niet
  • Spier scheuringen
  • Hart klachten, verminderde werking pompfunctie
  • Leverfunctie stoornissen
  • Nier stoornissen
  • Slecht werkende schildklier

Meer weten over Anabole Steroïden?
Het boek “Bonds Androgene Anabole Steroïden” biedt de lezer een schat aan wetenschappelijk onderbouwde informatie omtrent dit controversiële onderwerp. Het is tevens het enige in zijn soort en kaliber beschikbaar in de Nederlandse taal.

Bekijk op Bol.com:

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat het beter is om in een anabole staat, oftewel een opbouwende fase, te zitten. Vergeet echter niet dat je hiervoor eerst een katabole staat hebt moeten doorlopen. Het is dus niet slim en (tevens niet haalbaar) om continue in een anabole staat te verkeren, zonder het gebruik van anabole steroïde. Wanneer je de bijwerkingen van anabole steroïden ziet word duidelijk waarom dit af te raden is. De juiste verhouding training, rust en voldoende voeding is cruciaal.

Lees ook:

Steeds meer sporters kopen tweedehands

Raymond Veldkamp

Tips en materialen om thuis te trainen

Raymond Veldkamp

De noodzaak van Fitness schema’s in een Periodisering

Raymond Veldkamp