Mind

Verandering vind plaats door Bewustwording

Veel mensen zijn zich niet bewust van hoe ze eigenlijk bezig zijn op het gebied van voeding, training, rust en mindset. Bewustwording is daarom een belangrijk proces in het veranderen van je leefstijl, maar ook zeker in de manier van denken. Daarom is het een goed idee om aandacht te geven aan bewustwording.

Bewustwording

Ben jij bewust gezond aan het eten en sport je elke week waarbij je de juiste dingen doet tijdens je training? Plan je voor jezelf genoeg rust ten opzichte van je training en krijg je voldoende ontspanning? En hoe zit het met je mind-set? Zie je het glas snel half leeg of merk je dat je glazen toch halfvol ziet? Stel deze vragen eens aan jezelf.

Kritisch naar jezelf kijken

Kijk eens kritisch naar je huidige eetpatroon, naar je beweging/training, naar je ontspanning en naar je mind-set. Oftewel hoe goed zorg je voor jezelf en hoe sta jij in het leven? Kan je wel wat hulp gebruiken, in Kracht door bewustwording verteld Sanaya Roman hoe je je zelfbeeld, je relaties en je leven op een positieve manier kan veranderen!

Gezonde voeding en de juiste hoeveelheid

Veel mensen vinden al snel dat ze gezond eten, wat alleen helaas niet altijd het geval blijkt. Integendeel zelfs, uit onderzoek blijkt dat maar 5% van de Nederlandse bevolking de geadviseerde 200 gram groenten haalt. De belangrijkste basis is dat je de juiste hoeveelheid calorieën per dag eet. Daarnaast wil je berekenen hoeveel calorieën je per dag verbrandt, dit kan je hier berekenen. Wordt je bewust van wat je eet, hoeveel je eet en hoe gezond je eet. Verandering vindt namelijk pas plaats na bewustwording.

Voldoende beweging

Veel mensen stappen ’s ochtends de auto in, zitten de hele dag op het werk en gaan naar huis om op de bank te ploffen. Deze mensen bewegen bijna de hele dag helemaal niet. Er wordt geadviseerd gemiddeld 30 tot 45 minuten per dag intensief te bewegen. Dit kun je doen door drie keer in de week fanatiek 45 tot 60 minuten te sporten. Pak naast het sporten wat vaker de fiets, ga ’s avonds een stuk wandelen voordat je gaat slapen (ook voor je ontspanning) en probeer zoveel mogelijk te bewegen op een dag.

Hoe zien jouw trainingen eruit

Qua training is het belangrijk om je bewust te zijn van hoe je traint en van te voren je doel te bepalen. Hoelang duurt je training, hoe ziet je training eruit, welke oefeningen doe je en hoe intensief is je training? Deze vragen moet je in lijn zien met je doelstelling, want afhankelijk van je doel pas je de duur en oefeningen aan. Daarnaast is het belangrijk voldoende rust te nemen tussen je trainingen. Je kunt uitgaan van 48 uur rust per spiergroep. Het hebben van een duidelijke periodisering biedt hierin uitkomst.

Het belang van ontspanning

Omdat we tegenwoordig vaak druk zijn missen we ontspanning en krijgen we vaak te weinig rust. Dit terwijl ontspanning juist zo belangrijk is, zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak. Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze geen tijd hebben om te ontspannen of vinden van zichzelf dat ze genoeg rust nemen. Hierin geldt ook weer dat je je bewust moet zijn van de ontspanning die je jezelf gunt. Het doen van ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan of mindfullnes draagt enorm bij aan ontspanning en herstel. In Mindfulness leer je hoe je steeds weer de rust en helderheid in jezelf kunt opzoeken.

Negatieve mindset

Het komt regelmatig voor dat iemand geen optimistische kijk heeft op zichzelf en de dingen die in zijn of haar leven gebeuren. Niet vreemd in deze drukke samenleving waar veel negatieve dingen gebeuren. Daarom is het slim om je bewust te worden van jouw mindset. Hoe kijk jij tegen dingen aan? Zie je dingen al snel somber in en ga je van het ergste uit? Of zie je alles als leermoment en zie je alles zoveel mogelijk positief?

Je mindset veranderen

Bedenk dat je je mindset positief kan veranderen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van positieve zelfspraak. Wil je positiever in het leven staan? Het boek Voor positiviteit heeft voor mij enorm veel betekent. Je kan je mind-set zeker veranderen waardoor dit een enorme impact heeft op de kwaliteit van je leven. Ook als we kijken naar training en je voedingspatroon is je mindset van essentieel belang.

Conclusie

Je bewustwording is enorm belangrijk in elk aspect van je leven. Wees je daarom bewust van hoe je leeft en wat je gedachten hierbij zijn. Heb hebben van de juiste mindset heeft veel invloed op de kwaliteit van je leven. Je kan pas echt veranderen als je bewust bent van wat je wel of niet goed doet. Vergroot je bewustzijn en maak eventuele veranderingen in gewoontes, het is immers jouw leven en jouw gezondheid waar het over gaat.

Lees ook:

Wat is angst en paniek | Hulp en uitleg

Raymond Veldkamp

Mediteren in Thailand

Raymond Veldkamp

Taboe omtrent psychische aandoeningen

Raymond Veldkamp