BoekenMind

Boek review: De edele kunst van not giving a f*ck

In deze zelfhulpgids is supersterblogger Mark Manson recht voor zijn raap om ons te laten zien hoe we kunnen stoppen om altijd “positief” te zijn, zodat we echt betere en gelukkigere mensen kunnen worden.

Dit boek is een nummer 1 New York Times Bestseller en er zijn al meer dan 3 miljoen! exemplaren van verkocht.

De Edele Kunst Van Not Giving A F*ckAl tientallen jaren wordt ons verteld dat positief denken de sleutel is tot een gelukkig, rijk leven. “F*ck positiviteit,” zegt Mark Manson. “Laten we eerlijk zijn, alles is gef*cked en we moeten ermee leven.”

Mark Manson

Op zijn razendpopulaire internetblog, draait Mark Manson er ook niet omheen. Hij vertelt het zoals het is – met een dosis rauwe, verfrissende, eerlijke waarheid die vandaag de dag hard ontbreekt.

De edele kunst van Not Giving a F*ck is zijn tegengif tegen de meegaande, “laten we ons allemaal goed voelen” mentaliteit die de moderne samenleving heeft geïnfecteerd en een generatie heeft verwend en heeft beloond met gouden medailles alleen voor het meedoen in plaats van te winnen.

Er zijn maar zoveel dingen waar we een f*ck om kunnen geven, dus we moeten erachter komen welke er echt toe doen, maakt Mark Manson duidelijk. Geld is leuk, maar zorgen maken over wat je met je leven doet, is beter, want echte rijkdom gaat over ervaring. Een broodnodig confronterend boek met real-talk, gevuld met vermakelijke verhalen en meedogenloze humor. De edele kunst van not giving a f*ck is een verfrissende tik voor een generatie om hen te helpen een tevreden, geaard leven te leiden.

Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die na 1980 is geboren en weleens worstelt met het vinden van geluk. Of voor als je gewoon een nog gelukkiger leven wilt hebben.

Het doel of de reis naar het doel?

Één van de inzichten die wij leuk vonden uit het boek is dat het belangrijk is dat je doelen nastreeft waarbij je geniet van de reis naar het behalen van het doel.

Een concreet voorbeeld: je zou graag als een rock-artiest gitaar willen kunnen spelen. Veel mensen denken er wel eens aan om net als je favoriete artiest op een podium de mooiste gitaarsolo’s te spelen. Zo’n doel is heel aanlokkelijk. Maar als je de weg ernaartoe niet leuk vindt, moet je het jezelf niet aandoen. Vele uren oefenen, pijn aan je vingers en de eerste periode geen fatsoenlijk nummer kunnen spelen. Dat onderdeel moet je leuk vinden. En eigenlijk leuker dan het uiteindelijk op het podium staan.

Oftewel, als je iets doet dat je echt leuk vindt, komt het succes vanzelf.

Stop met jezelf kwellen

En een ander inzicht uit het boek: Door ons altijd maar te focussen op onze doelen (afvallen, meer geld verdienen, meer plezier, etc.), benadrukken we onze tekortkomingen. Omdat we deze doelen nog niet hebben behaald. Dit op zichzelf is dus een negatieve ervaring die ons niet gelukkiger maakt.

Anderzijds, als je besluit om geen f*ck meer te geven om 1 van je gestelde doelen, zal je dat ervaren als iets positiefs. Een last die van je afvalt.

Zeker als je veel doelen hebt die eigenlijk door de maatschappij of onbewust door jouw vrienden/familie aan jou worden opgelegd, zal dit je leven veel gelukkiger maken.

Hoewel het boek ook over zware onderwerpen gaat, leest het heel makkelijk weg en wil je het eigenlijk niet wegleggen.

Bekijk het boek op Bol.com:

1. De edele kunst van not giving a f*ck

De edele kunst van not giving a f*ck

Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo'n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

€ 12,99

Bekijken >

2. The Subtle Art of Not Giving a F*ck

The Subtle Art of Not Giving a F*ck

#1 New York Times Bestseller • More than 10 million Copies Sold In this generation-defining self-help guide, a superstar blogger cuts through the crap to show us how to stop trying to be "positive" all the time so that we can truly become better, happier people. For decades, we’ve been told that positive thinking is the key to a happy, rich life. "F**k positivity," Mark Manson says. "Let’s be honest, shit is f**ked and we have to live with it." In his wildly popular Internet blog, Manson doesn’t sugarcoat or equivocate. He tells it like it is—a dose of raw, refreshing, honest truth that is sorely lacking today.

€ 9,99

Bekijken >

Lees ook:

Beter voelen door Positieve zelfspraak

Raymond Veldkamp

Wat is angst en paniek | Hulp en uitleg

Raymond Veldkamp

Taboe omtrent psychische aandoeningen

Raymond Veldkamp