Bij zware lifts zoals deadlifts en squats kan een gewichthefriem een essentieel hulpmiddel zijn voor krachtsporters. Deze gewichthefriemen bieden extra ondersteuning aan de gehele core waardoor je meer kracht kunt genereren en blessures kunt voorkomen. Het kiezen van de juiste riem hangt af van jouw trainingsdoelen, lichaamsbouw en voorkeuren.
Waarom een gewichthefriem?
Gewichthefriemen stabiliseren de kernspieren tijdens zware lifts. Bij correct gebruik verhoogt een riem de intra-abdominale druk, wat bijdraagt aan een veilige en effectieve uitvoering. Riemen worden vooral aangeraden bij zware lifts boven de 80% van je 1-rep-max. Alles daaronder is een goede core training 😉 !
Uit een onderzoek gepubliceerd in Journal of Strength and Conditioning Research blijkt dat gewichthefriemen krachtoutput kunnen verbeteren en het risico op blessures verminderen bij correct gebruik.
Soorten gewichthefriemen
Gewichthefriemen zijn er in verschillende soorten en materialen, elk ontworpen om specifieke voordelen te bieden. Het kiezen van de juiste riem hangt af van jouw trainingsdoelen, ervaring en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn de belangrijkste soorten:
1. Leren Gewichthefriemen
Leren riemen worden vaak beschouwd als de gouden standaard voor krachttraining. Ze zijn extreem duurzaam en bieden maximale ondersteuning tijdens zware lifts zoals squats en deadlifts. Door de stevige structuur verhogen ze de stabiliteit van je core en rug. Deze riemen zijn ideaal voor powerlifters en gevorderde krachtsporters die met hoge gewichten trainen. Houd er rekening mee dat ze stugger kunnen aanvoelen, zeker in het begin, maar na verloop van tijd en regelmatig gebruik vormen ze zich naar je lichaam.
Bedenk ook hoeveel bewegingsvrijheid je nodig hebt, een Olympische Gewichtheffer zal in de regel een minder hoge riem gebruiken dan een powerlifter.
2. Nylon Gewichthefriemen
Voor sporters die veelzijdigheid en comfort zoeken, zijn nylon riemen een betere keuze. Ze zijn lichter, flexibeler en gemakkelijker in gebruik dan leren riemen. Dit maakt ze geschikt voor functionele fitness zoals CrossFit en minder zware krachttraining. Nylon riemen bieden minder rigiditeit, maar wel genoeg ondersteuning voor sporters die veel verschillende oefeningen doen.
3. Gesp (Prong) of Lever-sluiting
De traditionele riemen hebben vaak een gesp met één of twee pinnen net zoals een gewone broekriem. Dit biedt een stevige en verstelbare sluiting, in vaste afstanden, wat handig is voor lifters die niet veel in lichaamsgewicht schommelen. Hoewel ze ietsje meer tijd kosten om vast te maken, zijn ze betrouwbaar en duurzaam.
Een riem met een lever-sluiting is snel aan en uit te doen met een simpele beweging. Deze sluiting vindt je vaak terug op lederen riemen. Het hendelsysteem moet je voor het eerste gebruik instellen op jouw lichaamsomvang. Dit is iets wat je niet iedere trainingssessie wilt doen, dus houdt hier rekening mee als je vaak in verschillende shirts & truien traint, of veel in lichaamsgewicht schommelt.
Tips bij aanschaf
- Dikte en breedte: Een dikte van 10-13 mm en een uniforme breedte van 10 cm biedt optimale ondersteuning.
- Materiaal: Leer is robuuster en geschikt voor zware lifters; nylon is veelzijdiger.
- Pasvorm: Kies een riem die comfortabel zit en je natuurlijke bewegingsbereik niet beperkt. Sommige modellen lopen taps toe aan de zijkanten waardoor je iets meer bewegingsvrijheid hebt.
Conclusie
Met een gewichthefriem kun je het maximale uit je krachttrainingen halen. Of je nu een beginner bent of een ervaren powerlifter, de juiste riem kan je prestaties naar een hoger niveau tillen.