Ontspanning

De kracht van wandelen

De meesten van ons denken bij wandelen meteen aan oude mensen met geiten wollen sokken. Maar het wordt tegenwoordig steeds duidelijker dat wandelen erg belangrijk is voor lichaam en geest.

Dat je met wandelen calorieën verbrandt is niet het enige voordeel. Er zitten namelijk nog veel meer voordelen aan wandelen, zoals de gezondheid van zowel het lichaam als de geest verbeteren! En het mooie is dat je het overal kan doen, waar je wilt en met wie je maar wilt. Daarnaast is het gratis en vrijwel zonder gevaar voor blessures.

Buitenlucht

Tegenwoordig komen de meeste mensen steeds minder buiten. Meestal stappen we ‘s ochtends meteen in de auto om naar ons werk te rijden. Vaak zetten we de auto in de buurt van ons werk of zelfs voor de deur. Dan zitten we vaak de hele dag binnen op ons werk en als we klaar zijn stappen we onze auto weer in, om door te rijden naar huis en weer binnen te zitten. Erg veel zuurstof uit de buitenlucht krijgen de meeste van ons dan ook niet tegenwoordig. Hierbij is wandelen een ideale uitkomst en echt een win-win situatie.

Het belang van Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor groei en behoud van stevige botten en tanden. We halen Vitamine D voornamelijk uit zonlicht, maar ook wanneer de zon niet schijnt pik je buiten genoeg vitamine D op wat bijdraagt aan onze gezondheid. Tevens kan je ervoor kiezen om vitamine D te supplementeren. Het is erg gezond om veel in de buitenlucht te zijn. De zuurstof is heel belangrijk voor onze vitale functies, daarom is wandelen een uitgelezen kans.

Wandelen is gezond

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat wandelen gezond is voor meerdere functies. Als je voldoende beweegt leef je langer en loop je minder risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten of andere chronische aandoeningen. Hierbij wat voorbeelden:

  • Het is goed voor je gemoedstoestand
  • De kans op hartklachten neemt af
  • Het verlaagt je bloeddruk
  • Verbetert je cholesterol
  • Je blijft beter op gewicht
  • Het bestrijdt osteoporose (botontkalking)
  • De kans op kanker en diabetes neemt af
  • Je blijft flexibel en traint je evenwicht

Ontspan en leeg je hoofd

Naast wandelen doe je er verstandig aan om aan krachttraining te doen. Door krachttraining versterk je je lichaam en word je vitaler en gezonder. Zie wandelen als toevoeging aan je huidige beweging/training. Wanneer je druk bent geweest en je hoofd vol zit is het heerlijk om nog even te wandelen voordat je gaat slapen. Hierdoor ontspan je en leeg je je hoofd. Een mooie bijkomstigheid is dat je je ook nog eens extra calorieën verbrandt.

Positief effect op onze hersenen

Wandelen stimuleert de hersenactiviteit en gaat de mentale achteruitgang tegen. Tijdens het wandelen worden nieuwe hersencellen aangemaakt en ook de communicatie tussen die cellen wordt vergroot. Net in het gebied waar de veroudering toeslaat wordt de connectiviteit gestimuleerd, zodat het brein gaat verjongen in plaats van verouderen. Er wordt vaak gezegd dat bij wandelen de twee hersenhelften beter met elkaar kunnen communiceren. In het boek ‘Wandelen’ ligt Frederic Gros de voordelen verder toe. Bekijk het boek op bol.com:

Stress reductie

Een wandeling is de ideale manier om je gedachten weg te zetten. Als je piekert over iets of je bent op zoek naar inspiratie, ga wandelen! Het is de snelste en eenvoudigste manier om jezelf op andere gedachten te brengen. Volgens een Brits onderzoek is het zelfs een betere remedie tegen depressie dan antidepressiva. Tijdens het wandelen wordt namelijk de bloedtoevoer naar de hersenen gestimuleerd. Dat zorgt ervoor dat je een helder hoofd krijgt, maar ook dat je je hoofd kan leegmaken. Het is tegelijk een uitgelezen methode om stress te reduceren. Je geest krijgt de kans om met een nieuwe blik naar dingen te kijken.

Conclusie

Het is iedereen aan te raden wat vaker te gaan wandelen. Hierdoor kom je niet alleen vaker buiten waardoor je meer vitamine D binnen krijgt, maar verbrandt je ook nog eens meer calorieën. Daarnaast is het goed voor je gemoedstoestand en gaat het mentale achteruitgang tegen. Er worden zelfs nieuwe hersencellen aangemaakt en het werkt ook nog eens goed bij het reduceren van stress.

Lees ook:

De juiste balans is cruciaal

Raymond Veldkamp

Rust is essentieel voor het herstel van zowel lichaam als geest

Raymond Veldkamp

De gezondheidsvoordelen van de sauna

Raymond Veldkamp

2 reacties

Henk 11 september 2017 at 20:54

Dag Joost,

Goed verhaal! Gave site, leuke blogs.

Vriendelijke groet,

Henk / Kees / Koos
Jan / Henk-Jan … 😉

Krachtblog.nl 12 september 2017 at 08:27

Dag Henk, erg leuk om te horen dankjewel! Komende periode gaat er veel meer gebeuren op Krachtblog weer :). Sportieve en vriendelijke groet Joost

Reacties zijn gesloten.