Ontspanning

De gezondheidsvoordelen van de sauna

Even helemaal tot rust komen, zo min mogelijk nadenken en lekker eten en drinken. Mensen die van de sauna houden komen vaak herboren terug. Maar hoe komt dat nou precies? En klopt het dat je afvalt van de sauna?

Naar de sauna gaan is enorm populair, al houdt niet iedereen ervan. Als reden wordt vaak de warmte en de naakte mensen gegeven. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een hoop badkleding dagen voor mensen die niet van naakt houden. Ben je nog nooit naar een sauna geweest, probeer het eens en kijk wat je ervan vindt. Zo’n dag is niet alleen erg ontspannen, het brengt ook gezondheidsvoordelen.

Veel verschillende sauna’s

Er is een hoop keus in sauna land wat het direct prettig maakt. Er zijn kuuroorden, spa’s, thermen, hammams (badhuizen) en grote overdekte zwembaden met sauna’s. Is het je wel eens tegengevallen naar de sauna te gaan, was het er te druk, te groot of te klein? Probeer eens een andere sauna want de keuze is ruim en de ene sauna is zeker de andere niet.

Wij hebben daarom een top 3 voor je samen gesteld:

 1. Yurtlife Wellness Center (Zaandam)
 2. Thermae Son (Son en Breugel)
 3. Active Club (Den Haag)

Hoe ziet een sauna bezoek er uit?

Vaak maak je vooraf een afspraak, al kan je bij de meeste sauna’s zo naar binnenlopen. Bij binnenkomst (of wanneer je een afspraak maakt) kan je kiezen wat je wilt. Er zijn namelijk verschillende keuzes qua entree:

 • Eenmalige entree
 • Strippenkaart
 • Massage + entree
 • Gezichtsbehandeling + entree
 • Lunch + entree
 • Diner + entree
 • Full packages

Bij entree wordt je eerst uitgelegd welke faciliteiten de sauna heeft en waar je allemaal gebruik van kan maken. Meestal geven ze je een korte rondleiding, helemaal als je aangeeft dat je nog niet eerder in een sauna geweest bent. Je kunt tevens slippers, badjassen, handdoeken en nog veel meer kopen en huren bij de receptie.

Wellness

Tips om zelf mee te nemen

Als je liever niks koopt of huurt zodat je wat meer kan eten en drinken op locatie, doe je er verstandig aan zelf spullen mee te nemen. Vooral als je van plan bent vaker te gaan, zal je veel plezier hebben van je eigen spullen. Wij adviseren de volgende spullen zelf mee te nemen:

Hoe ziet het saunaterrein eruit

Over het algemeen hebben de meeste sauna’s vergelijkbare faciliteiten. Het terrein is tevens met elkaar te vergelijken, al is het ene sauna terrein groter dan de andere. Naast de verschillende sauna’s en stoombaden beschikken de terreinen over zwembaden, bubbelbaden, rustruimtes en horeca gelegenheden. De meest voorkomende sauna’s zijn Finse/Zweedse sauna’s, infraroodcabines en stoombaden.

De gezondheidsvoordelen

Naast de ontspanning en het genieten van even niets moeten, zitten er dus ook daadwerkelijk gezondheidsvoordelen aan een saunabezoek. We hebben 9 gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje gezet.

 1. Vermindering van stress
  Er worden rustgevende endorfines in de hersenen aangemaakt, waardoor je na afloop een heerlijke rust ervaart. Door de warmte, de rust en niets moeten, ontspan je enorm.
 2. Betere doorbloeding
  Je hartslag stijgt met 50 tot 80% wat een metabolisme veroorzaakt welke te vergelijken is met sporten. De belasting op de hartspier is hetzelfde als wanneer je stevig wandelt.
 3. Hogere vetverbranding
  De toename van de hartslag zorgt voor een hogere vetverbranding. De hartslag ligt in de zogenaamde cardiozone waardoor je lichaam vet gaat verbranden.
 4. Goed voor de aderen
  Door de wisselingen van temperatuur zetten de aderen uit en krimpen ze weer als reactie op de warmte. De toegenomen hartslag zorgt voor een goede doorbloeding van de aderen.
 5. Stimuleren afscheiden afvalstoffen
  Doordat het bloed gaat stromen en de aderen gaan openstaan, worden de lever en nieren gestimuleerd de afvalstoffen af te scheiden. Daarnaast gaan de poriën van de huid open staan waardoor de afvalstoffen via de huid kunnen verdwijnen.
 6. Goed voor de huid
  De bloedtoevoer naar de huid stijgt waardoor er meer voedingsstoffen bij de huid kunnen komen. Gezien onze huid het grootste orgaan is, scheiden we hiermee veel afvalstoffen af.
 7. Verhoging van de weerstand
  Door naar de sauna te gaan laat je je lichaam wennen aan de temperatuurverschillen. Hierdoor train je als het ware je huid tegen de temperatuurwisselingen te kunnen.
 8. Verlichting spier en gewrichtspijn
  Door een snellere en betere doorstroming van het bloed wordt het melkzuur in de spieren eerder afgevoerd en kan het bloed de gewrichten optimaal voeden. Daarnaast zorgen de endorfines voor verlichting van pijn.
 9. Betere slaap
  Omdat er tijdens het saunagebruik endorfines vrijkomen, zorgt dit voor een betere slaap. Je zal dan ook merken dat je lekker lui en moe wordt na het bezoeken van de sauna.

Goedkoop naar de sauna

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden en wil je een keer naar de sauna? Of ga je regelmatig en ben je daarom op zoek naar goedkope entree tickets of arrangementen? Op Spa Online vind je altijd kortingen op entree tickets en arrangementen.

Bekijk hier een interactieve kaart van Nederland en België voor wellness aanbiedingen bij jou in de buurt.

Lees ook:

De kracht van wandelen

Raymond Veldkamp

Verslaafd aan telefoon en computer

Raymond Veldkamp

Snel stressvrij: Meditatie voor beginners

Raymond Veldkamp