Training

Focus op krachttraining

Op Krachtblog zullen we ons vooral richten op krachttraining. Wij zijn van mening dat iedereen aan krachttraining zou moeten doen. Voor langere tijd is dit een ondergeschoven kindje geweest, maar daar is gelukkig echt verandering in gekomen. Dit is ook niet zo gek, want krachttraining is erg effectief en is daarnaast ook nog eens ontzettend leuk.

Veel mensen denken bij krachttraining meteen aan opgeblazen kerels die aan de anabolen steroïden zitten of aan super slanke en gespierde dames. Dit is echt een vertekent beeld, want dit zijn uitzonderingen die daarnaast vaak ook nog eens een heel ander doel hebben (bijvoorbeeld wedstrijden) en misschien niet helemaal natuurlijk aan hun bouw zijn gekomen (anabole steroïden). Krachttraining is juist voor iedereen en is ook nog eens erg gezond voor lichaam en geest.

Krachttraining voor iedereen

Het is iedereen aan te raden om aan krachttraining te doen, van jong tot oud en van dik tot dun, wat je doel ook is. Je hoeft echt niet meteen elke dag twee uur lang in de sportschool te zwoegen, integendeel zelfs. Je kan namelijk al goede resultaten bereiken door bijvoorbeeld drie keer in de week 45 tot 60 minuten aan krachttraining te doen. (dit is omgerekend ongeveer 2 tot 2,5 uur in de week!) De juiste voeding hierbij is wel van uiterst belang net zo goed als voldoende rust na je trainingen.

Goed verdiepen

Wel is het aan te raden je eerst goed te verdiepen in krachttraining en alles wat erbij komt kijken, voordat je gaat starten. Je kan op Krachtblog direct GRATIS Fitness en Voedingsschema’s downloaden. Tevens bieden we op maat gemaakte Fitness Schema’s aan inclusief video’s zodat je precies weet wat je moet doen. Je kan ook aan de slag gaan met een ervaren Personal Trainer. Een Personal Trainer kan je namelijk exact uitleggen hoe je moet trainen, maakt een op maat gemaakt voedingsschema en bekijkt hoeveel rust je nodig hebt.

De voordelen van krachttraining:

 • Meer spiermassa
 • Meer spierkracht
 • Lager vetpercentage
 • Betere uithoudingsvermogen
 • Sterkere pezen en botten
 • Betere lichaamshouding
 • Voor oudere mensen erg gezond omdat spiermassa behouden blijft
 • Hogere stofwisseling
 • Minder rugklachten door versterking van de buik en onder rugspieren
 • Betere body composition (lichaamssamenstelling)
 • Betere werking van het centrale zenuwstelsel
 • Mentaal beter in je vel
 • Betere slaap
 • Verlaging van de bloeddruk
 • Lagere cholesterol

Wat is krachttraining precies

Krachttraining is simpel gezegd het uitvoeren van spierversterkende oefeningen. Je traint met extra weerstand om de kracht te verbeteren, meestal met het doel om prestaties te verbeteren. Krachttraining kenmerkt zich doordat oefeningen kort en krachtig uitgevoerd worden. Krachttraining kan je doen met machines, met losse stangen, dumbbells, of met kettlebells. Maar ook met je eigen lichaamsgewicht, denk hierbij bijvoorbeeld aan opdrukken en buikspieroefeningen.

Kleine scheurtjes in de spiervezels

Met krachttraining veroorzaak je kleine scheurtjes in je spiervezels, waarna je lichaam zich gaat herstellen en je spiervezels groter zullen worden. Tijdens dit herstel is je voeding in combinatie met rust essentieel. Wat daarnaast erg belangrijk is, is dat je kennis hebt van de oefeningen en de juiste houding. De kans op blessures ligt namelijk op de loer als je verkeerd traint, onvoldoende rust neemt en verkeerder voeding tot je neemt.

Vrouwen minder snel gespierd

Veel vrouwen hebben vaak het idee dat ze erg gespierd gaan worden van krachttraining. Dit is alles behalve waar, was het maar zo makkelijk om zo snel gespierd te worden. De reden dat vrouwen minder snel gespierd worden heeft vooral met hormonen te maken. Een vrouw heeft namelijk veel minder testosteron (mannelijk geslachtshormoon) in zich dan een man. Daarnaast hebben mannen meer aanleg om gespierd te worden dan vrouwen. Maar vraag dan alsnog maar eens na aan een ervaren man hoe moeilijk het is om in spiermassa aan te komen.

Conclusie

Iedereen zou aan krachttraining moeten doen! Het maakt niet uit hoe ervaren je bent, hoe oud je bent of hoe je je voelt. Krachttraining zorgt er voor dat je zowel lichamelijk als geestelijk een stuk beter in je vel gaat zitten. Verdiep je goed in krachttraining alvorens je hiermee start, het correct uitvoeren van de oefeningen en de juiste balans training/rust is namelijk zeer belangrijk. Op Krachtblog vind je niet alleen een hoop informatie, je kunt ook allerlei gratis schema’s downloaden!

Gratis Fitness en Voedingsschema’s

Wil je meteen aan de slag? Op Krachtblog vind je gratis Fitness en Voedingsschema’s en maken we ook Fitness schema’s op maat. Je kunt hier het gratis Fitness schema vinden en hier de gratis Voedingsschema’s!

Lees ook:

Zo krijg je zichtbare buikspieren

Raymond Veldkamp

Bepaal je doel voor meer resultaat

Raymond Veldkamp

Top 10 vette sporttassen voor mannen

Raymond Veldkamp