Het verhaal van Jeff

Raymond Veldkamp

Mijn avontuur begon precies een jaar geleden tijdens zomercarnaval 2014. We hadden met een groep vrienden afgesproken op het station in Amersfoort. Een goede vriendin van mij wilde graag met mij op de foto, welke zij direct op Facebook zette.

Toen ik de foto terug zag schrok ik en realiseerde me dat ik overgewicht had. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit echt moeite had met te dik zijn. Ik zat altijd goed in mijn vel en denk dat dit het grootste gevaar is. Mensen zeiden wel vaak: je moet echt wat gaan doen want je bent te dik aan het worden. Maar als je je goed voelt gaat het je ene oor in en je andere oor weer uit.

Soms heb je een trigger nodig, een wake up call, voor mij was dit de confronterende foto. Toen ik me realiseerde dat dit niet het lichaam is dat ik wilde hebben, besloot ik er alles aan te doen om af te vallen. Ik begon tips te vragen aan vrienden en informatie te vergaren op internet over voeding en training. Ik ben hier direct mee begonnen, de dag na de Carnaval begon ik al met mijn voeding aan te passen.

Wat mij direct op viel bij het vergaren van informatie, is dat er zoveel tegenstrijdige berichten zijn omtrent afvallen. Hierdoor ben ik mijn eigen dieet gaan samenstellen. Sommige dingen heb ik helemaal afgeschaft, zoals vruchten sappen, frisdranken en junkfood. En producten als aardappelen, pasta’s, rijst, brood en zuivel ging ik minder eten. Ik zocht hiervoor vervanging zoals quinoa, couscous en zoete aardappelen.

Ik begon ook vaste tijden aan te houden voor de maaltijden en als tussendoortjes at ik fruit. Koffie verving ik voor groene thee zonder suiker. In het begin was het niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Na 4 weken begint je lichaam te wennen aan het nieuwe eetpatroon en dan wil je niet eens meer ongezond eten denken. Na een maand voelde ik me al een stuk fitter, maar voor mijn gevoel moest ik toch dat stukje extra doen om mijn doel te bereiken.

Dus ik schreef mij in bij de sportschool. Ik startte met twee dagen in de week een uur trainen, wat ik op bouwde naar drie keer per week trainen. In het begin deed ik vooral cardio en een beetje krachttraining, maar ik ging steeds meer aan krachttraining doen. Na twee maanden zag ik zelf weinig verschil, maar mensen in mijn omgeving viel het meteen op. Ik kreeg steeds complimenten zoals “je ziet er goed uit” of “ben je afgevallen”? Na vier maanden begon ik een behoorlijk verschil te zien. Ook kreeg ik steeds meer complimenten en mensen begonnen me anders te behandelen. Dingen waar ik nooit bij echt stil stond, een glimlachje in de kroeg van een dame, mensen die naast je komen zitten in de trein. Dat gaf mij extra motivatie om door te gaan.

Na 9 maanden trainen en gezond te eten zag ik een groot verschil. Ik kocht voor het eerst in mijn leven een weegschaal en ging mezelf wegen: 96 kilo!, terwijl ik bij de start ongeveer 135 kilo woog! Om dit te vieren besloot ik mezelf te trakteren op nieuwe kleding. Dit was inmiddels ook nodig, want al mijn kleding was te groot geworden. Het was trouwens ook altijd erg lastig om merk spijkerbroeken te vinden, groter dan maat 40. Ik zag in een winkel met merkkleding een mooie Pall Mall spijkerbroek en besloot deze te passen. Wat er daarna in de paskamer gebeurde kan ik alleen beschrijven als een heel speciaal moment in mijn leven. Toen ik de broek aantrok en ik zag dat deze me goed stond kwamen de tranen in mijn ogen. Ik realiseerde me dat het gelukt was waar ik zo hard voor had gewerkt de afgelopen tijd! Dit was een mooi “succes momentje” in m’n eentje in de paskamer.

Inmiddels ben ik een jaar verder en voel ik me geweldig. Ik heb veel energie en ben meer gefocust met alles, zowel op het werk als thuis. Mensen stellen mij nog steeds vragen als “wat voor dieet volg je?” En “wat voor trainingsschema heb je?” Wilskracht is de echte drijfveer, gezond eten en trainen zijn slechts hulpmiddelen naar mijn idee, het lukt pas als je het echt. Ik ben zeker geen expert op het gebied van voeding en training en heb alles opgezocht op internet of kreeg tips en trucs van vrienden. Dit was voor mij voldoende om binnen een jaar meer dan 40 kilo af te vallen.
Inmiddels weeg ik 90 kilo en bewaar ik de weegschaal in de schuur. Ik train nu drie dagen in de week, gewoon omdat het goed voelt en eet nog steeds gezond. Wel ben ik iets minder streng dan in het begin maar ik vind het prima zo.

Ik ben best trots op mezelf en als ik andere mensen met mijn verhaal kan motiveren vind ik dit geweldig!

Jeff