Mind

De invloed van Social Media op ons leven

Wie is tegenwoordig niet actief op Facebook of Twitter? Hoeveel mensen kennen Instagram of Linkedin niet? In Nederland gebruiken we massaal deze Social media. Maar zijn deze media wel echt zo “social”? En hoeveel mensen zijn er actief op sociale media?

Bijna iedereen actief op Social Media

Volgens recente cijfers gebruiken bijna 9 op de 10 Nederlanders social media, oftewel bijna elke Nederlander. Social media zegt al wat het betekent, namelijk media die je deelt in sociale kringen. Je deelt gebeurtenissen, foto’s, video’s en andere informatie met vrienden, kennissen en soms de rest van de wereld. De trend van deze media is begonnen met de opkomst van Hyves en later Facebook.

Facebook

Het grote Facebook, bedacht door Marck Zuckenburg, heeft momenteel (01-2016) wereldwijd 1,35 Miljard gebruikers. Facebook is in 2004 opgericht en richtte zich in eerste instantie op studenten van het Harvard College. Al snel werden alle studenten toegelaten en in 2006 was Facebook geheel openbaar. In 2004 waren er al een miljoen gebruikers, in 2007 vijftig miljoen en is sindsdien sterk blijven groeien. In 2010 waren er een half miljard gebruikers wat ongeveer zeven procent van de totale wereld bevolking is en in 2012 had Facebook zelfs 1 miljard gebruikers.

Persoonlijk profiel

Op Facebook kun je na registratie een persoonlijk profiel aanmaken, vrienden toevoegen, berichten plaatsen, foto’s posten en nog veel meer. Daarnaast kan je een pagina aanmaken voor je bedrijf waar je alle informatie kan delen. Je ziet ook dat er in de loop der jaren steeds meer geadverteerd wordt op Facebook en dat veel bedrijven online marketing verrichten door middel van Facebook. Op dit moment is Facebook het grootste social medium in de wereld. Er werd beweerd dat er een afname te zien was in het Facebook gebruik, maar in Nederland is er in 2014 (8,9 miljoen) een stijging ten opzichte van 2013 (7,9 miljoen).

Andere kanalen

Er zijn nog meer verschillende social media te noemen waaronder Youtube, Linkedin, Instagram, Twitter en Google+. Hieronder zie je een overzicht van 2013 en 2014 en de daling of de stijging die deze social media hebben doorgemaakt. Zoals te zien stijgt het aantal Google + gebruikers enorm en ook het aantal Facebook gebruikers blijft nog steeds toenemen.

Social Media 2013-2014

Oude bekenden

Social media wordt veel gebruikt om in contact te blijven met mensen die je niet regelmatig ziet. Iedereen is tegenwoordig druk of leidt zijn eigen leven waardoor deze media vaak een uitkomst is. Ook wordt social media steeds meer ingezet op zakelijk gebied, zoals websites, webshops, door trainers en andere ondernemingen. Daarnaast kan je op Facebook een evenement aanmaken, zoals een feest voor je verjaardag. Voor de rest is social media erg handig voor het laatste nieuws, de laatste mode en natuurlijk om je familie en vrienden te volgen.

A-social media

De keerzijde van social media is dat er steeds meer “online geleefd” wordt. Er wordt steeds minder real life afgesproken en in plaatst van dat je iemand belt, stuur je al snel een whatsapp bericht. Daarnaast zijn veel mensen verslaafd aan social media en besteden zij vaak uren per dag aan het scrollen op deze media. Hierdoor zien we elkaar steeds minder vaak in het echt en hebben we steeds meer online contact. Ook is het zo dat wanneer je je verveelt of als je je eenzaam voelt en je op Facebook kijkt, dat je je extra rot kan gaan voelen. Op Facebook lijkt iedereen het namelijk voor elkaar te hebben. Dit is natuurlijk alles behalve waar, maar zo komt het vaak wel over. Social media heeft dus zeker ook een minder positieve kant waardoor het eerder A-social media genoemd kan worden.

Minder social media

Wanneer de sociale media je leven gaat beïnvloeden is het uiteraard niet gezond. Het is daarom aan te raden je social media langzaam minderen en je tijd goed te besteden zoals het afspreken met vrienden of familie. Ga eens wat vaker een dagje weg met je familie, naar het strand met vrienden of bijvoorbeeld een stukje wandelen om je hoofd te legen en tot rust te komen. Het is namelijk ook bewezen dat te lang en te veel achter schermen, zoals een telefoon en laptop, zitten helemaal niet goed is voor onze gezondheid.

Conclusie

Bijna heel Nederland is actief op social media. Het aantal Facebook gebruikers neemt nog steeds toe en ook Google + stijgt enorm als we kijken naar het aantal gebruikers. Social media kan heel handig en leuk zijn, maar heeft absoluut ook een keerzijde. Het is daarom aan te raden bewust wat minder met social media bezig te zijn en wat meer af te spreken met familie en vrienden en eens wat vaker naar buiten te gaan. Wandelen en een boek lezen zijn goede alternatieven.

Lees ook: De edele kunst van not giving a f*ck

Lees ook:

We hebben tegenwoordig vaak verkeerde prioriteiten

Raymond Veldkamp

Boek review: Change Anything

Raymond Veldkamp

Wat is angst en paniek | Hulp en uitleg

Raymond Veldkamp