Voeding

Het effect van een Koolhydraatarm dieet

Er wordt momenteel veel over koolhydraten gesproken. Koolhydraten zijn zetmeel en suikers en zitten onder andere in brood, rijst, pasta en aardappels. De reden dat koolhydraten omstreden zijn is wellicht omdat tegenwoordig in bijna elk product koolhydraten zit. Mede hierdoor wordt er steeds vaker gekozen voor een koolhydraatarm dieet.

Vooral mensen die willen afvallen of gezondheidsklachten hebben, zoals bijvoorbeeld diabetes, hebben baat bij een koolhydraatarm dieet. Maar wat houdt een koolhydraatarm dieet nou precies in? En betekent dit dat je helemaal géén koolhydraten mag eten?

Koolhydraten

De verzamelnaam voor suikers en zetmeel is koolhydraten. Ze worden in ons lichaam afgebroken tot glucose (bloedsuiker), wat brandstof is voor ons lichaam. Koolhydraten vormen een belangrijke bron van energie, met name voor onze spieren en hersenen. Ze verhogen ons bloedsuikerspiegel, langzaam of snel. Vandaar het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten worden ook wel enkelvoudig of simpel genoemd en de langzame koolhydraten worden meervoudig of complex genoemd. Snelle koolhydraten worden dus sneller opgenomen in ons bloed en leveren daarom sneller energie.

    Enkelvoudige (snelle/simpele) koolhydraten:

  • Suiker
  • Vruchtensap
  • Witte pasta
  • Snoep
  • Koek
  • Chips
  • Wit brood
  • Wit meel
  • Witte rijst
  • Patat
  • Cornflakes
    Meervoudige (langzame/complexe) koolhydraten:

  • Groenten
  • Peulvruchten
  • Havermout
  • Volkoren brood
  • Volkoren pasta
  • Mueslibol
  • Zilvervliesrijst
  • Roggebrood
  • Knäckebröd
  • Muesli/cruesli
  • Meergranen brood

Koolhydraten zijn essentieel

Onze voeding is grofweg te verdelen in drie macronutriënten, eiwitten, vetten en koolhydraten. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die in grote hoeveelheden in onze voeding voorkomen (Macro = groot, nutriënten = voedingsstoffen). Naast macronutriënten zijn er ook micronutriënten, oftewel vitamines, mineralen en spoorelementen. Micronutriënten zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in onze voeding voorkomen (Micro = klein, nutriënten = voedingsstoffen).

Macro- en Micronutriënten

Macronutriënten zijn voor ons lichaam de belangrijkste brandstof. Macronutriënten i.c.m. micronutriënten zijn verantwoordelijk voor alle functies in ons lichaam. Het volledig schrappen van één van de macronutriënten , in dit geval koolhydraten, is dan ook niet aan te raden. Bij een koolhydraatarm dieet is het trouwens niet zo dat je helemaal geen koolhydraten meer eet. Je gaat de koolhydraat beperken. Het is een misvatting dat je bij een koolhydraatarm dieet helemaal geen koolhydraten meer mag eten.

Te veel koolhydraten

Tegenwoordig zitten koolhydraten in steeds meer producten (met name toegevoegde suikers). In bijna ieder “gemaakt product” zitten wel toegevoegde suikers. Hierdoor krijgen veel mensen bij vrijwel elke maaltijd (te veel) suiker binnen. Vooral als je doel is om af te vallen of wanneer je bijvoorbeeld diabetes hebt, kan je koolhydraten beter perken. Daarnaast is het verstandig de koolhydraten zoveel mogelijk uit natuurlijke producten te halen, zoals groenten en fruit en volkoren producten. Een aantal veel voorkomende maaltijden en producten:

  • Ontbijt:
    Brood/Cornflakes/Crackers/Fruit
  • Tussendoor:
    Fruit/Koek/snoep/Koffie of thee met suiker/Frisdranken
  • Lunch:
    Broodjes/Crackers/Fruit
  • Tussendoor:
    Fruit/Koek/snoep/Koffie of thee met suiker/Frisdranken
  • Avond:
    Aardappels/Rijst/Pasta
  • Laat:
    Chips/Koek/Snoep/Crackers

Verlagen Koolhydraten

Wanneer je op deze manier eet krijg je bij elk eetmoment een koolhydraatrijk product binnen. Veel mensen eten al jaren op deze manier. Zij doen er verstandig aan eens kritisch naar hun gewoontes te kijken en aanpassingen te maken in hun voedingspatroon. Een verlaging van de koolhydraat inname is hier vaak verstandig. Wanneer je de koolhydraat inname gaat verlagen is het tevens aan te raden je eiwit inname te verhogen. Eiwitten geven een verzadigd gevoel en zijn essentieel voor het behoud en herstel van je spieren

Koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet wordt de koolhydraatinname beperkt. Dit betekent dus niet dat je helemaal géén koolhydraten meer mag eten. Gemiddeld bestaat ons huidige voedingspatroon voor 50% tot 70% uit koolhydraten. Bij een koolhydraatarm dieet wordt dit vaak gereduceerd naar 20% tot 30% van de totale dagelijkse voeding. Voornamelijk snelle koolhydraten, zoals snoep/koek/chips/frisdranken worden vermeden, maar ook de inname van aardappels/pasta/rijst wordt terug gebracht. De koolhydraatrijke producten worden vervangen door eiwit- en vetrijke producten, of door producten die bestaan uit langzame koolhydraten.

Conclusie

Koolhydraten zijn een essentiele macronutriënt. Ze komen tegenwoordig alleen in te grote getalen voor in onze voeding. Mensen die willen afvallen of gezondheidsproblemen hebben, kunnen baat hebben bij een koolhydraatarm dieet. Koolhydraten vormen een belangrijke bron van energie, met name voor onze spieren en hersenen. Daarnaast zijn koolhydraten belangrijk voor onze stofwisseling en ze leveren energie aan ons lichaam. Een koolhydraatarm dieet wil niet zeggen dat koolhydraten volledig worden gemeden. Ze worden eerder verlaagd in het totale voedingspatroon. Het volledig verwijderen van koolhydraten is dan ook niet verstandig.

Bestel hier de Koolhydraatarme Ovenschotel Bijbel

Lees ook:

Hoe ziet jouw Voedingspatroon eruit

Raymond Veldkamp

De relatie tussen voeding en ziekte

Raymond Veldkamp

Hoeveel calorieën per dag kan ik eten als vrouw

Raymond Veldkamp