Onze voeding is te verdelen in macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen). In dit artikel gaan we het voornamelijk hebben over macronutriënten.
Macro en micro
Het woord macronutriënten kan worden gesplitst in twee begrippen, macro en nutriënten. Macro betekent groot en met nutriënten worden voedingstoffen bedoeld. Deze voedingsstoffen komen in grote hoeveelheden voor in ons voedsel. We hebben macronutriënten tevens in relatief grote hoeveelheden nodig. Micronutriënten zijn tegenovergesteld, ze komen minder voor in onze voeding en we hebben er relatief minder van nodig.
Macronutriënten zijn te verdelen in 3 groepen:
- Eiwitten
- Vetten
- Koolhydraten
Micronutriënten zijn te verdelen in 3 groepen:
- Vitamines
- Mineralen
- Spoorelementen
Nooit meer diëten
In het boek Nooit meer Diëten (€24,95) gaat de schrijfster Sandra Bekkari dieper in op zowel de micro als de macronutriënten. Gebaseerd op het oorspronkelijke mediterrane dieet, met natuurlijke voedingsmiddelen en een prominente plaats voor superfoods, zorgt Sana voor een manier om een gezond en smakelijk voedingspatroon toe te passen in de dagelijkse keuken.
Eiwitten
Proteïne, oftewel eiwitten, zijn dé bouwstoffen voor ons lichaam. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk als onderhoud van ons lichaam en onze spieren, ze spelen ook een cruciale rol in het herstel en bij het opbouwen van spieren. Een groot bijkomend voordeel van het eten van eiwitrijke voeding is dat eiwitten een verzadigend gevoel geven. Wij adviseren ongeveer tussen de 20% en 40% van je voeding uit eiwitten te laten bestaan (afhankelijk van je doel). 1 gram eiwitten staat gelijk aan 4 calorieën.
Hierbij een kort overzicht van eiwitrijke producten:
- Eieren
- Vlees
- Vis
- Zuivel
- Noten
Koolhydraten
Het volgende macronutriënt is koolhydraten. Koolhydraten zijn grofweg te verdelen in suikers en zetmeel. Er zijn verschillende soorten suikers namelijk Fructose (druivensuiker), Lactose (melk) en Sucrose (kristalsuiker). Koolhydraten zijn daarnaast te verdelen in 2 groepen, namelijk langzame (complexe) koolhydraten en snelle (simpele) koolhydraten. Wij adviseren ongeveer tussen de 20% en 40% van je voeding uit koolhydraten te laten bestaan (afhankelijk van je doel). 1 gram koolhydraten staat gelijk aan 4 calorieën.
Hierbij een kort overzicht van koolhydraatrijke producten:
- Rijst
- Pasta
- Brood
- Aardappels
- Koek/snoep/chips
- Fruit
Vetten
Het laatste macronutriënt is vetten. Er zijn verschillende soorten vetten, namelijk verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten komen van nature vooral voor in dierlijk vetweefsel of melk en in bepaalde soorten plantaardige olie, zoals palmolie, palmpitolie, kokosolie en cacaoboter.
Vet wat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet. Denk aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine in een kuipje. Daarnaast leveren ook vis en noten veel onverzadigd vet.
Hierbij een kort overzicht van vetrijke producten:
- Noten
- Avocado
- Vis
- Vlees
- Zaden
- Eieren
- Olijfolie/roomboter
Download hier direct een gratis voedingsschema
Je voeding is overigens voor het grootste deel verantwoordelijk voor je resultaat! Een voedingsschema is essentieel bij het behalen van jouw doelstelling. Heb je geen idee hoe je een voedingsschema moet maken of wat je moet eten? Je kan hier direct een Gratis Voedingsschema downloaden! Het zijn voedingsschema’s om af te vallen. We hebben voor zowel mannen als vrouwen een gratis voedingsschema.