Mind

Beter voelen door Positieve zelfspraak

We hebben de hele dag door allerlei gedachten. Zowel positieve als negatieve gedachten wisselen elkaar af. Vooral op rustige momenten, wanneer we weinig afleiding hebben, komen gedachten af en aan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over wat we aan het doen zijn, wat we allemaal nog moeten gaan doen, of over onze toekomstplannen.

Negatieve gedachten

Vaak gaan negatieve gedachten over onszelf, over het weer, over hoe zwaar het werk eigenlijk wel niet is, of dat je niet tevreden bent met die 10 kilo overgewicht. Wat het vervelende is aan deze negatieve gedachten, is dat ze stukken zwaarder aanvoelen en helaas makkelijker blijven hangen. Gek genoeg herhalen we deze gedachten vaak gedurende een dag, bewust of onbewust. Deze negatieve gedachten hebben veel invloed op ons welzijn en dus ook op ons lichaam.

Positieve zelfspraak

De invloed van negatieve gedachten zijn de reden dat experts en ervaringsdeskundigen zich tegenwoordig richten op ‘positieve zelfspraak’. Negatieve gedachten nemen krijgen al snel de overhand en dit willen we natuurlijk voorkomen. Door bewust positieve zelfspraak toe te passen verkleinen we de hoeveelheid negatieve gedachten en krijgen positieve gedachten meer ruimte. Dit werkt zeer positief op zowel lichaam als geest.

Zelfhulpboeken

Een meester in het verkrijgen van de juiste mind-set en positiviteit is Mark Verhees. Hij schreef het boekje Voor Positiviteit (maar 14,95) waarin hij dieper ingaat op de kracht van het positief denken. Recent heeft hij overigens weer een nieuw boek geschreven welke al een tijd in de top 3 meest verkochte boeken staat, De Vibe! De Vibe deelt de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie, geeft praktische toepassingen en vertelt het persoonlijke succes en verdriet van Mark Verhees.

Maar hoe pas je dit nou toe?

Een veelgebruikt voorbeeld is de volgende:
Je schrijft een tiental positieve eigenschappen van jezelf op een blaadje. Voorbeelden zijn, eerlijk, betrouwbaar, sterk, sociaal, behulpzaam, sportief enz. Pik hier de vijf meest overtuigende eigenschappen uit en schrijf deze op een klein kaartje die je dagelijks bij je kan dragen. Begin élke ochtend met het hardop lezen van deze vijf positieve eigenschappen. Doe dit terwijl je in de spiegel kijkt en kijk jezelf recht in de ogen.

Onwennig

Het voelt in het begin vast erg onwennig en je zal ook vrijwel direct merken dat je er zelfs bijna om moet lachen. Het is alsof je een stemmetje in je hoofd hoort die zegt, tuurlijk, jaja, geloof je het zelf. Maar als je dit structureel blijft doen zal je echt verschil gaan merken. Het is ook je onderbewustzijn die dit hoort en opslaat. Je zult het dus steeds meer gaan geloven en de positieve gedachten zullen steeds vaker de overhand gaan krijgen.

Conclusie

Het positief denken en positieve zelfspraak werkt echt. In het begin voelt het misschien onnatuurlijk maar het word al snel een goede gewoonte. Je zal merken dat wanneer je dit blijft doen, je er echt beter door zal voelen. Geef een ander ook eens een compliment en probeer wat positiever door het leven te gaan.

Lees ook: De edele kunst van not giving a f*ck


Aanbevolen boeken

Hardcore Hunter - managementboeken - sales - ondernemen - psychologie - zelfhulp

Hardcore Hunter - managementboeken - sales - ondernemen - psychologie - zelfhulp

€ 36,98

Bekijken

"Zo vrij als een vogel - Elke verslaving, op eigen KRACHT de baas!" Zelfhulpmethode - Zelfontwikkeling - Mindset - Boek - Zelfhulp

€ 36,90

Bekijken
Burn-Out Oplossen & Overwinnen: Alle Tools In Een Praktisch Werkboek Met 50+ Tips & Zelfhulp-Technieken Bij Burn-Out & Depressie: Een Boek Als Simpele Toolbox

Burn-Out Oplossen & Overwinnen: Alle Tools In Een Praktisch Werkboek Met 50+ Tips & Zelfhulp-Technieken Bij Burn-Out & Depressie: Een Boek Als Simpele Toolbox

€ 9,99

Bekijken
Zelfhulp  -   Angst overwinnen

Zelfhulp - Angst overwinnen

€ 25,00

Bekijken

Lees ook:

Wat is angst en paniek | Hulp en uitleg

Raymond Veldkamp

De invloed van Social Media op ons leven

Raymond Veldkamp

Verandering vind plaats door Bewustwording

Raymond Veldkamp