In dit artikel gaan we het hebben over een belangrijk onderwerp, namelijk rust. Rust is essentieel voor het herstel van zowel lichaam als geest. Wat je tegenwoordig veel ziet is dat we te weinig rust nemen, waardoor er geen optimaal herstel kan plaatsvinden.
Bij trainen wordt vaak gedacht dat wanneer je maar vaak en lang genoeg traint, de beste resultaten behaald zullen worden. Deze theorie is echter misplaatst. Het blijkt juist dat rust zelfs belangrijker is dan de training zelf. Tijdens de training maak je kleine scheurtjes in je spieren. Deze herstellen zich in de rustperiode, in combinatie met de juiste voeding. Rust is daarom essentieel voor het herstel, maar ook voor de groei van je spieren.
Supercompensatie
Tijdens een training verkeert je lichaam in een afbrekende fase (katabole fase). Wat ons lichaam automatisch doet tijdens de rustperiode, is ons lichaam sterker maken voor de volgende training. Dit noemen we ook wel Supercompensatie. Supercompensatie houdt in dat je lichaam na je training herstelt en op een hoger niveau uit zal komen dan voorheen. Je lichaam groeit dus in de periode van rust in plaat van tijdens je training!
Combinatie eet en rustmomenten
De combinatie voeding en rust na je training bepalen je resultaat. Het is daarom van belang dat je bewust kijkt naar eetmomenten en rustmomenten. Zorg ervoor dat je voor je training voldoende voeding tot je neemt. Daarnaast is het soort voeding na je trainen ook belangrijk. Je reserves zijn namelijk verbruikt die je weer moet aanvullen. Vooral eiwitten en koolhydraten zijn erg belangrijk. Naast voeding is het belangrijk om je spieren genoeg rust te geven na je training.
Hoeveel rust
Hoeveel rust is nodig om optimaal te herstellen na je training? En hoeveel uur of misschien wel dagen moeten er tussen je trainingen zitten? Over het algemeen kan je uitgaan van 48-72 uur rust voor een bepaalde spiergroep. Wanneer je bijvoorbeeld op maandag je borst traint, is het verstandig om pas op donderdag weer je borst te trainen. Houd dus per spiergroep in ieder geval twee tot drie dagen rust aan. Dit is wel afhankelijk van je schema en je manier van trainen. Train je bijvoorbeeld full-body, dan is het in ieder geval raadzaam minimaal één dag volledig rust te nemen. De reden dat veel krachttrainers per spiergroepen trainen is dat dit makkelijker te plannen is.
Afhankelijk van de manier van trainen
Een andere bepalende factor is je manier van trainen. Wanneer je bijvoorbeeld op uithoudingsvermogen traint zal je veel sneller herstellen dan wanneer je maximale kracht traint. Bij het trainen van uithoudingsvermogen kan je uitgaan van twaalf uur herstel. Als je traint op maximale kracht ligt dit rond de 72 uur. En bij hypertrofie (spiergroei) wordt uitgegaan van gemiddeld 48 tot 72 uur. Toch is dit niet voor iedereen hetzelfde, want ieder mens herstelt op een andere manier en in een ander tempo.
Meer rust
Velen denken dat het beter is om zo vaak mogelijk te trainen. Zij trainen het liefst elke dag of zelfs twee keer op een dag. Voor de gemiddelde krachtsporter is dit echt niet nodig en werkt dit zelfs averechts. Helemaal gezien je spieren minimaal 48 uur nodig hebben om te herstellen. Geadviseerd wordt om drie tot vier keer per week en per keer maximaal 60 minuten te trainen. Houd hierbij ook rekening met de rust tussen je sets. Neem geen minuten lang rust, maar ga ook niet na 20 seconden rusten weer vol aan de bak. De hoeveelheid rust tussen de sets is afhankelijk van je doel. Bij Hypertrofie (spiergroei) ligt dit tussen de 60 en 120 seconden gemiddeld.
De mentale effecten
Ook is rust voor je geest erg belangrijk. Je mentale weerbaarheid heeft invloed op je resultaat in de sportschool, maar ook op je algehele gezondheid. Wij adviseren om bewust rustmomenten in te plannen. Doe vaker dingen die je ontspanning bieden. Dit is erg persoonlijk, maar wandelen, een boek lezen, de hond uitlaten of even een half uurtje op de bank liggen zijn goede voorbeelden van ontspanning.
Conclusie
Rust in combinatie met de juiste voeding is essentieel voor je lichaam. Focus je eens wat meer op herstel en voeding in plaats van meer, langer en zwaarder trainen. Het is vooral in het begin erg wennen voor de fanatieke krachttrainers onder ons, maar je zal zien dat wanneer je minder (en beter) gaat trainen, je betere resultaten zult bereiken. Ervaar het verschil zelf en houd je resultaten nauwkeurig bij om je progressie te zien. De term ‘less is more’ is dan ook in de krachtwereld erg toepasbaar.