Voeding

Steeds meer bekend over gezonde sportvoeding

Wie veel sport heeft energie nodig. Om daarvoor te zorgen moet je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Met normale voeding lukt dit niet altijd, maar gelukkig is er sportvoeding. Dit zijn bijvoorbeeld speciale sportdrankjes- en snacks. Het is belangrijk dat de sportvoeding voldoende eiwitten en creatine bevat. Er is steeds meer bekend over gezonde sportvoeding en wat het doet met je lichaam.

Hoeveel sportvoeding heb je nodig?

Hoeveel sportvoeding je tijdens het sporten in moet nemen verschilt. Het is afhankelijk van de intensiviteit van de training, je gewicht, lichaamsbouw en geslacht. Zo heb je voor een uitgebreide training vaak meer voedingstoffen nodig omdat het veel van je lichaam vereist. Bij sommige sporten, zoals bodybuilden, kost het veel tijd om resultaten te behalen. Met normale voeding is het een flinke klus om sterkere spieren te krijgen. Om tijd en energie te besparen zou je een aantal supplementen kunnen gebruiken. Ze zijn een aanvulling op je normale dieet en zorgen ervoor dat je de benodigde voedingsstoffen altijd binnen krijgt.

Welke voordelen bieden eiwitten voor je lichaam?

Mensen die intensief sporten volgen een bepaald dieet. Ze eten daarbij een aantal maaltijden per dag met voldoende eiwitten en koolhydraten. Vaak vullen ze het dieet aan met creatine en eiwitshakes. Tegenwoordig zijn eiwitshakes verkrijgbaar in allerlei smaken, van vanille tot banaan en aardbei. Je ervaart meteen de voordelen van deze sportvoeding. Zo helpen eiwitten je om de spierkracht van je lichaam te vergroten en bouw je vrij snel vetvrije massa ook. Je vetpercentage daalt, maar je spiermassa blijft behouden. Een ander voordeel van eiwitshakes is dat het jouw hongergevoel verminderd. Normaliter geeft je lichaam met het hormoon ghreline aan het brein door dat je honger hebt. Door de eiwitshake wordt het honger-hormoon minder aangemaakt. Dit effect duurt minstens drie uur. Voldoende reden om genoeg eiwitten in te nemen met behulp van een lekkere eiwitshake!

Betere prestaties dankzij creatine

Sporters hebben niet alleen profijt van eiwitten, maar ook van creatine. Deze voedingsstof zit van nature al in je lichaam. Het zorgt ervoor dat je tijdens het bewegen energie produceert. Creatine is dan ook een noodzakelijke sportvoeding wanneer je van plan bent om intensief te sporten. Deze belangrijke voedingsstof zorgt ervoor dat je lichaam dit aankan en dat je betere prestaties haalt dan ooit. Het lichaam gebruikt het zogeheten ‘creatinefosfaat’ om het spierweefsel van zeer veel kracht te voorzien. De spieren zijn minder vermoeid en als sporter zit je lange tijd vol energie. Het positieve gevolg is dat je sneller en langer kunt sprinten, wat bijvoorbeeld goed van pas komt in de atletiekwereld.

Aanvulling met aminozuren

Voor het verbeteren van je sportprestaties zou je een aanvullende dosis aminozuren kunnen gebruiken. Aminozuren fungeren als bouwstenen van eiwitten. Deze voedingsstof is dan ook een belangrijk supplement dat niet mag ontbreken binnen je dieet.

BCAA’s

Dit type is misschien wel het meest belangrijke Aminozuur. De BCAA Aminozuren bestaan uit Leucine, Isoleucine en Valine. Deze aminozuren zijn bij uitstek geschikt om in te nemen tijdens het sporten.

Glutamine

Glutamine is voor ons een niet-essentieel aminozuur en naast de BCAA’s een van de bekendste aminozuren. Glutamine vormt met meer dan 60% het hoogste aandeel in onze spiercel.

Sportvoeding en een gezonde levensstijl

Sportvoeding mag niet ontbreken in het dieet van sporters met een gezonde levensstijl. Niet voor niets nemen sommige atleten dagelijks eiwitshakes in. Je merkt snel de positieve invloed die sportvoeding heeft op je lichaamsbouw en energiepeil.

Dankzij belangrijke voedingsstoffen als eiwitten en creatine bouw je meer spieren op en sta je sterk en energiek in de sportschool of op het sportveld. Daardoor kun je het maximale uit jezelf halen. Het is zeker de moeite van het proberen waard voor iedereen die droomt van extra spieropbouw of meer/minder kilo’s!

Lees ook:

Het effect van een Koolhydraatarm dieet

Raymond Veldkamp

De 10 lekkerste eiwitrepen voor herstel en spieropbouw

Raymond Veldkamp

GABA als voedingssupplement

Raymond Veldkamp