Mind

We hebben tegenwoordig vaak verkeerde prioriteiten

Het lijkt wel of we steeds meer waarde hechten aan een mooie auto, een groot huis en een goed gevulde bankrekening. We zijn tegenwoordig erg materialistisch ingesteld. Dit is teleurstellend, want er zijn zoveel mooiere en vooral belangrijkere dingen in het leven. 

Maatschappelijk opgelegd

Volgens de laatste cijfers heeft één op de zes huishoudens schulden. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat we maatschappelijk verplicht worden een groot huis, een mooie auto en alle andere gadgets en accessoires te kopen. Wanneer we dit niet hebben horen we er niet bij en kunnen we ons erg ongelukkig voelen.

Geld en macht

Tegenwoordig lijkt alles om geld en macht te draaien. Geld is een handig en noodzakelijk betaalmiddel, maar het zou niet zo’n bepalende rol moeten spelen in ons leven. Naast geld is macht een overheersende factor en dit in combinatie met geld lijkt te bepalen hoe belangrijk je bent op deze wereld. Maar het zou om veel belangrijkere zaken moeten gaan zoals:

 • Gezondheid
 • Gelukkig zijn
 • Ontspanning
 • Tijd voor vrienden en familie
 • Doen wat je leuk vindt
 • Genieten van het leven

Doe wat je leuk vindt

We moeten geld verdienen om onze maandelijkse kosten te kunnen betalen daar ontkomen we niet aan. We verdienen ons geld door te werken, dus is het fijn als we een leuke baan hebben. Helaas doen nog steeds té veel mensen werk wat ze helemaal niet leuk vinden. Er wordt zelfs gezegd dat ongeveer één op de vijf Nederlanders ontevreden is met hun baan.

Ziekte door werk

Wat de meeste mensen misschien vergeten is dat je ziek kunt worden door je werk. Jaarlijks worden er namelijk 50.000 mensen ziek door hun werk. Zowel fysieke als psychische klachten zijn de oorzaak hiervan. Overspannen en een burn-out zijn de meest voorkomende klachten. De meeste mensen raken overspannen van te veel en te hard werken. Maar je kan ook overspannen raken of een burn-out krijgen doordat je het werk of je collega’s niet leuk vindt. Het is daarom belangrijk om de oorzaak te achterhalen en daarna de juiste balans hierin te vinden. In het boek Gefeliciteerd met je burn-out verteld schrijfster en ervaringsdeskundige Marina Schriek over een Burn-out en krijg je enorm veel waardevolle tips om snel van je burn-out af te komen! Voorkomen is beter dan genezen en het is dan ook slim om vroegtijdig aan de bel te trekken wanneer je aan voelt dat het slechter met je gaat. De volgende tips kunnen een burn-out voorkomen:

 • Neem vaker een dag vrij
 • Zorg voor werk wat je leuk vindt
 • Ga in je pauze een rondje buiten lopen
 • Neem problemen niet te persoonlijk
 • Ga in gesprek met collega’s en leidinggevenden
 • Plan je werk

Balans werk en privé

Wat uiterst belangrijk is in het voorkomen van een burn-out of een depressie is de juiste balans vinden in werk en privé. Kijk kritisch naar hoe jij je leven in wilt delen en kies voor een juiste balans. Alleen maar werken is niet gezond, maar anderzijds is niet werken en alleen maar dingen doen die je leuk vindt ook geen optie. Het vinden van de juiste balans is hierin erg bepalend. Kies ervoor wat meer tijd met familie en vrienden door te brengen en druk je telefoon of laptop eens wat eerder uit als je thuis toch nog met werk bezig bent. Het is namelijk zo dat wanneer jij meer tijd hebt voor je privéleven, je je beter zal voelen en je dus ook beter zal presteren op je werk.

Kies voor werk wat bij je past

Het is raadzaam om je werk eens serieus onder de loep te nemen. Een goede partij die je hierbij (veelal gratis!) op weg kan helpen is 123test.nl. Vraag je af of dit wel het werk is wat je nog jaren wilt blijven doen? Of wordt het tijd om naar een andere uitdaging te gaan kijken. En vind je de branche waar je werkzaam in bent eigenlijk wel leuk? Of is het een slim idee je te laten omscholen? Alles is mogelijk en je leeft maar één keer, haal er alles uit en doe wat je leuk vindt. Je bent nooit te laat om te leren, een carrière-switch behoort altijd tot de mogelijkheden. Je brengt het meest van de tijd door op je werk, dus zorg ervoor dat je er blij mee bent.

Bewegen en de juiste voeding

Volgens deskunidgen is het uiterst belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten. Een goed advies is dagelijks een half uur te bewegen zoals wandelen en 3 tot 4 keer in de week te sporten (zoals krachttraining). Als we kijken naar de juiste voeding is dit per persoon verschillend. Echter is je calorie balans belangrijk en voldoende groenten en fruit eten essentieel. Je kan hier eventueel een Gratis Voedingsschema downloaden. En als je aan krachttraining wilt gaan doen vind je hier een Gratis Fitness Schema.

Conclusie

Het zou iedereen en de wereld goed doen als we ons minder zouden focussen op geld en macht. We zouden ons juist moeten richten op onze gezondheid en een gelukkig leven. Je leeft maar één keer, je hebt maar één lichaam en één familie. Wees er zuinig op en maak er het mooiste van. Wees goed voor je vrienden en medemens en focus je minder op geld, macht en materialistische zaken. Het is uiteindelijk het belangrijkst dat we gezond en gelukkig zijn.

Lees ook: De edele kunst van not giving a f*ck

Lees ook:

Boek review: De edele kunst van not giving a f*ck

Raymond Veldkamp

Beter voelen door Positieve zelfspraak

Raymond Veldkamp

Mensen veranderen pas als het mis is

Raymond Veldkamp