Voeding

Verlaag je suiker inname in kleine stapjes

De laatste tijd wordt er veel over suikers gesproken. Ze worden er vaak van beschuldigt dé dikmaker te zijn. Maar is dit ook echt zo? Worden we dik van suikers of komt dit meer door een te hoog suikerinname? 

Tegenwoordig worden aan veel producten suikers toegevoegd. Waarom doen fabrikanten dit als het zo slecht blijkt te zijn? In de meeste gevallen wordt suiker toegevoegd om de smaak enigszins vlakker te maken. Een beetje suiker zorgt er al voor dat met name zure en bittere voeding of dranken ‘lekkerder’ wordt. Door de toevoeging van suiker verandert (onnodig) de smaak.

Frisdranken boordevol suiker

De frisdranken die tegenwoordig in de winkels te vinden zijn zitten boordevol suikers. Dit geldt ook voor de sapjes die we onze kinderen geven, kijk bijvoorbeeld maar eens achterop een pakje Wicky. Maar ook chocomel, cola, fanta, AA-drink zitten boordevol suikers. Op de foto hieronder kan je zien hoeveel suikerklontjes er in welk product zit.

Aantal suikerklontjes

Insuline piek en dal

Het mag duidelijk zijn dat het niet verstandig is de hele dag door dit soort dranken te nuttigen. Het is niet alleen slecht voor je gewicht en je gezondheid, maar ook je tanden vinden dit niet prettig. Daarnaast heeft het nuttigen van deze drankjes invloed op je insuline spiegel. Je zult vaak dipjes hebben nadat je een boost heb gehad van alle suikers. Hierdoor heb je constant insuline pieken en -dalen de gehele dag en dat is niet prettig.

Drukke kinderen

Het is te gek voor woorden als je kijkt naar hoeveel suikerklontjes er in een pakje Capri-son zit. Dit zijn drankjes die kinderen heel vaak én heel veel drinken. Zo krijgt een kind al snel veel te veel suikers binnen, waar ze ook nog eens hyper (erg druk) van worden. Vandaar dat veel doctoren en experts tegenwoordig vraagtekens zetten bij de ziekte ADHD en meer kijken naar de relatie voeding/beweging en ADHD. Het zal ons niet verbazen als bij een grote groep blijkt dat dit het grootste probleem is.

Vitamine drankjes

Er worden tegenwoordig veel vitaminedrankjes gedronken. Dit komt omdat we bewuster omgaan met voeding en gezonder willen gaan leven. Je moet je echter afvragen of zo’n vitamine drankje wel de meest gezonde keuze is. Er word namelijk vaak suiker en andere stoffen toegevoegd om het drankje langer vers te houden. Daarnaast bestaat fruit voornamelijk uit koolhydraten (suikers). Het is daarom niet verstandig om te veel van deze ‘gezonde’ vitamine drankjes te nuttigen. Ook voor je tanden is het niet slim regelmatig deze dranken te nuttigen. Er zitten namelijk bepaalde zuren in die je glazuur aantasten.

Calorie balans

Uiteindelijk gaat het er om dat je calorie balans moet kloppen. Als je wilt afvallen moet je onder je calorie behoefte gaan zitten en als je wilt aankomen erboven (je kan jouw calorie balans hier berekenen).Je kunt je voorstellen dat wanneer je de hele dag dit soort frisdranken of sapjes drinkt, je té veel suiker binnen krijgt dan nodig is. Het is dan ook niet aan te raden om je calorieën voornamelijk uit dit soort producten te nuttigen. Ga voor voeding waar veel voedingswaarden inzitten, zoals noten, zaden, pitten, groenten en fruit.

Te veel suikers

Wat veel mensen vergeten is dat de calorieën van genoemde suikerhoudende producten bovenop hun voeding komt. Hierdoor krijg je vaak ongemerkt toch te veel suikers binnen krijgt. Doe je suiker in je thee of in je koffie en hoeveel suiker per keer? En hoe vaak drink je koffie of thee op een dag? Probeer dit te minderen, net als je frisdrank gebruik. Tevens is het aan te raden om te kijken hoeveel suiker er eigenlijk in je dagelijkse voeding zit. Vooral geraffineerde en toegevoegde suikers kan je het beste zoveel mogelijk mijden.

In stapjes

Wat een handige methode is als je van je ‘suikerverslaving’ af wilt komen, is om dit in kleine stapjes te doen. Je bent namelijk gewend geraakt aan de zoete dingen en om dan ineens suiker helemaal te mijden zal niet makkelijk zijn. Dit houd je misschien even vol, maar de kans is groot dat je daarna enorm snakt naar suiker. Het is slim om het geleidelijk af te bouwen. Drink je bijvoorbeeld twee schepjes suiker in je thee, bouw dit langzaam af naar één schepje. Doe hier gerust een paar dagen of weken over. Je zal merken dat je smaak verandert en dat één schep suiker straks net zo zoet smaakt als de twee die je er eerst in deed.

Conclusie

Het is niet zozeer dat je te dik wordt van de suikers zelf, maar tegenwoordig zitten bijna overal toegevoegde suikers in. Door stelselmatig te veel suiker binnen te krijgen en daardoor boven je calorie behoefte uit te komen, zal je aankomen in vetmassa. Daarnaast vind je lichaam het niet fijn de hele dag door geraffineerde suikers binnen te krijgen. Het is daarom aan te raden je suiker inname te verlagen. Bouw je suikerinname in kleine stapjes af, hierdoor is je kans van slagen namelijk hoger en kan je lichaam langzaam wennen aan de verminderde hoeveelheid suiker. Je zal merken dat je smaak hierdoor ook verandert.

Lees ook:

Waarom een voedingsschema zo belangrijk is

Raymond Veldkamp

Hoeveel calorieën per dag kan ik eten als vrouw

Raymond Veldkamp

Wat zijn Macronutriënten nou precies? En wat is een goede verhouding?

Raymond Veldkamp