Ontspanning

Verslaafd aan telefoon en computer

Onze telefoons en computers zijn niet meer weg te denken uit ons huidige leven. Bijna 75% van de Nederlanders heeft een smartphone. Je kan er werkelijk alles mee en veel mensen leven tegenwoordig bijna letterlijk online. Maar is dit wel zo’n mooie ontwikkeling en wat voor invloed heeft dit op ons echte leven?

Laten we als eerste stellen dat smartphones ongelofelijk mooie en ver ontwikkelde apparaten zijn, waar we ontelbaar veel dingen op kunnen doen. Naast bellen, kunnen we chatten, foto’s en video’s maken, surfen op het internet en spelletjes doen. Daarnaast zijn er allerlei handige apps te downloaden waardoor je tegenwoordig werkelijk alles kan. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een app voor ontwikkeld. Het is mooi dat de smartphones bestaan, maar er zitten echter wel een aantal gevaren verscholen in deze mooie apparaten.

75% van de Nederlanders heeft een smartphone

De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders met een smartphone ongelofelijk gestegen. Vorig jaar had nog ‘maar’ 56% van de Nederlandse bevolking een smartphone. Terwijl de laatste peiling van dit jaar al op 75% zit. Dit is een aanzienlijk grote stijging. Kijk maar eens om je heen, wie heeft er nou geen smartphone? Zelfs kleine kinderen zie je met een smartphone lopen en ook opa en oma zitten vaak samen op de bank spelletjes te spelen op hun Iphone.

Zonder telefoon en laptop

Dit geldt net zo voor de computer, hoeveel mensen hebben er nou geen computer, tablet, of laptop? Het zijn natuurlijk handige apparaten, alleen het probleem is dat het langzaam maar zeker ons leven enorm beïnvloedt. Want zeg eens eerlijk, hoelang geleden is het dat je twee dagen zonder smartphone en computer hebt geleefd zonder dat je deze echt miste?

Impact sociale leven

De berichten omtrent de invloed op ons sociale leven door de komst van de smartphone wisselt nog wel eens. Sommige mensen zijn het er duidelijk over eens dat ze ons leven enorm beïnvloeden en anderen zeggen dat ze ons leven juist verrijken. Maar wij denken dat iedereen het wel eens is met de volgende punten. Sinds de komst van de smartphone en de computer:

 • Ga je minder snel spontaan bij iemand langs
  (vaak heb je van te voren al ge-appt of gebeld)
 • Spelen er minder kinderen buiten
  (kinderen blijven liever binnen gamen of zitten liever op Facebook)
 • Kijk je gemiddeld al gauw een aantal uur per dag op je telefoon
 • Is je dagindeling veranderd
  (nu scroll je wat door je telefoon, app je wat, plaats je wat op Instagram of kijk je Youtube)
 • Stuur je al gauw een whatsapp bericht in plaats van dat je iemand belt
 • Zijn meer mensen eenzaam
  (terwijl het op Facebook lijkt alsof ze enorm veel vrienden hebben)
 • Gebeuren er veel meer ongelukken
  (je kijkt al snel op je telefoon tijdens het rijden of op de fiets)
 • Mis je letterlijk wat er om je heen gebeurt
  (we kijken zelfs op onze telefoon als we aan het lopen of winkelen zijn)

70 % van de Nederlandse jongeren verslaafd

Het mag duidelijk zijn dat sinds de komst van de smartphone en computers ons sociale leven drastisch is veranderd. Uit onderzoek blijkt dat maar 30% van de Nederlanders stellig beweert dat ze niet verslaafd zijn aan hun smartphone. Dat wil zeggen dat 70% van de Nederlandse jongeren verslaafd is aan hun telefoon. En wees eens eerlijk, hoe lang en hoe vaak kijk je zelf op je telefoon en zit je achter je computer. Wij hebben wat tips op een rijtje gezet om meer afstand te nemen van je smartphone en computer:

 • Las ‘telefoon-momentjes’ in
  (spreek dus met jezelf af dat je bijvoorbeeld elk uur even kijkt en voor de rest van de dag je telefoon echt met rust laat)
 • Zet je je telefoon op Vliegtuigmodus als je bij mensen op bezoek bent
  (hierdoor voorkom je dat je toch stiekem even kijkt of dat je beltoon afgaat)
 • Gebruik in de auto en op de fiets geen telefoon
  (het is overigens ook nog eens levens gevaarlijk)
 • Zet je telefoon op stil
  (het liefst niet eens op trillen, hierdoor voorkom je dat je bij elk signaal op je telefoon kijkt)
 • Gebruik na 22:00 ‘s avonds géén telefoon en geen computer meer
  (het is gebleken dat het blauwe licht wat van deze schermen afkomt slecht is voor onze gezondheid)
 • Houd je telefoon niet in je zak
  (hiermee voorkom je dat je meteen kijkt en daarnaast blijkt dat de straling niet goed voor ons te zijn)
 • Probeer vaker te bellen om af te spreken in plaats van appen
  (hierdoor zit je minder achter je telefoon en zie en spreek je elkaar sneller af)

 • Tijdens het sporten je telefoon op vliegtuigmodus zetten
  (dit zal je sociale contacten en sportprestaties bevorderen)

Wat zijn de gezondheidsrisico’s

Er zitten duidelijk gezondheidsrisico’s vast aan het veelvuldig gebruiken van onze telefoons. Om te beginnen is er de straling, deze stralingswaarde wordt uitgedrukt in SAR- of SAT-waarde (specifieke absorptietempo of -ratio). Deze waardes geven de meeteenheid weer voor de hoeveelheid elektromagnetische energie die opgenomen wordt door het lichaam bij het gebruik van een draadloos toestel (smartphone, tablet, mobiel). De aanbevolen maximale SAR-waarde voor mobiele telefonie is 2W/kg. Echter is het nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van deze straling op langere termijn. Wel is ondertussen duidelijk dat het niet heel gezond is te veel en te lang bloot te worden gesteld aan deze straling.

Het effect van het blauwe licht

Ook het blauwe licht van de schermen van onze telefoons en computers hebben geen positieve invloed op onze gezondheid. Deze verstoren de aanmaak van het stofje melatonine, waardoor mensen minder gemakkelijk in slaap kunnen vallen. Daarnaast komt er in verschillende onderzoeken naar voeren dat er hartkloppingen gerefereerd worden aan het blauwe licht van deze schermen. Daarnaast zal je zelf ook wel gemerkt hebben dat je er niet heel rustig van wordt als je lang achter elkaar achter een beeldscherm zit.

Conclusie

De smartphone kan mooie dingen en wanneer je deze bewust en niet te veel gebruikt is een smartphone een enorme verrijking op je leven. We zitten er alleen massaal te vaak en te veel op en dit gaat meestal ten koste van ons sociale leven en zelfs onze gezondheid. Als we er met z’n allen iets meer op gaan letten zullen we niet alleen meer tijd over hebben voor ons sociale leven, maar zullen we dus ook rustiger en gezonder leven. Absoluut de moeite waard om hier eens bij stil te staan en eventueel bovengenoemde tips eens toe te passen.

Lees ook: De edele kunst van not giving a f*ck

Lees ook:

De juiste balans is cruciaal

Raymond Veldkamp

Snel stressvrij: Meditatie voor beginners

Raymond Veldkamp

De gezondheidsvoordelen van de sauna

Raymond Veldkamp