Training

Waarom je geen resultaat behaalt

Je sport zes keer in de week en je doet ontzettend je best, maar je bent niet tevreden met het resultaat. Waar ligt dit precies aan? Hoe komt het dat je gewenste resultaat niet wordt behaald? En hoe kan je ervoor zorgen dat je wel resultaat behaalt?

Meer dan 85% behaalt te weinig resultaat

Geen resultaat is een veel gehoorde klacht bij sporters en vaak zelfs ook de reden dat mensen stoppen met sporten. Voor hun gevoel doen ze alles voor niks. Hartstikke zonde natuurlijk! Je hebt je immers al die tijd flink lopen uitsloven in de sportschool. En iedereen doet het uiteindelijk om er beter uit te zien en lekkerder in hun vel te zitten. Dus hoe komt het nou dat het gewenste resultaat uitblijft of dat je bijvoorbeeld nog steeds niet lekker in je vel zit? Er zijn een aantal factoren die hier invloed op hebben.

Voeding is key

De belangrijkste reden dat jij je gewenste resultaat niet behaald, is zeer waarschijnlijk voeding. Je kunt nog zo je best doen in de sportschool zonder dat je daadwerkelijk afvalt. Ook met spieropbouw is voeding een essentiële factor. Kijk kritisch naar je voeding en maak hier aanpassingen in. Je kunt eventueel hier een gratis voedingsschema downloaden. Het is tevens van belang dat je een duidelijk doel hebt.

Calorie behoefte

Belangrijk is dat je kijkt hoeveel calorieën je verbrandt en hoeveel calorieën je gemiddeld op een dag eet, oftewel je calorie behoefte. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel sites of apps zoals My Fitness Pal of Mijn Eetmeter waarin je je voeding kan bijhouden. Als je het echt goed wilt doen laat je een plan opstellen door een Personal Trainer. Wil je aankomen moet je meer calorieën eten dan je verbruikt en wil je afvallen moet je minder calorieën eten dan je verbruikt. Bereken hoeveel calorieën je verbruikt

Voldoende Rust

Naast voeding is rust een essentiële factor. Er word vaak gedacht dat je meer moet trainen voor meer resultaat , niets is echter minder waar. Tijdens het trainen scheur je je spieren als het ware, je maakt je spieren dus kapot. Door de juiste hoeveelheid rust te nemen zorg je ervoor dat je lichaam kan herstellen. Tijdens dit herstel zullen je spieren gaan groeien, hier vindt dus de spiergroei plaats! Dit komt doordat je lichaam sterker wil zijn voor de volgende keer dat je hem weer gaat belasten. Je kunt uitgaan van gemiddeld 48 tot 72 uur herstel per spiergroep.

Aantal trainingen per week

Het is tevens belangrijk om naar het aantal trainingen per week te kijken. Vaak gaan mensen hun trainingen ophogen naar zes tot zeven keer per week omdat ze geen resultaat behalen. Maar dit is absoluut niet de beste methode. Verlaag je trainingsdagen eens naar bijvoorbeeld vier keer in de week en je zal zien dat je meer resultaat behaalt.

Het belang van een Periodisering

Een periodisering wil zeggen dat je voor een bepaalde periode, een bepaald schema hanteert. In een periodisering is het slim om alles parameters te veranderen. Dat wil zeggen, de oefeningen zelf, het tempo, de rust etc. Vaak wordt er maanden hetzelfde schema gehanteerd en op dezelfde manier getraind. Onze spieren zijn zo slim dat ze na een aantal weken weten dat je weer dat rondje gaat doen. Het is daarom zaak om je spieren constant nieuwe prikkels te geven. Je doet er verstandig aan om tussen de vier en de zes weken te periodiseren. Hierdoor houd je het voor jezelf ook leuk en afwisselend.

Conclusie

  • Je voeding is essentieel!
  • Rust is erg bepalend!
  • Werk met een periodisering!

Aanbevolen boeken

Powervrouw Bundel 1 - Powervrouw Bundel

Powervrouw Bundel 1 - Powervrouw Bundel

€ 29,95

Bekijken
Complete Calisthenics

Complete Calisthenics

€ 25,83

Bekijken
The Bodybuilder's Meal Prep Cookbook

The Bodybuilder's Meal Prep Cookbook

€ 18,49

Bekijken
High-intensity Training the Mike Ment

High-intensity Training the Mike Ment

€ 18,99

Bekijken

Lees ook:

Kies een sport die je volhoudt

Raymond Veldkamp

Het verschil tussen Anabool en Katabool

Raymond Veldkamp

Flex Disc Mini unboxing en review

Raymond Veldkamp

1 reactie

Joost de Vries 5 juni 2018 at 11:22

Mooi artikel! Zelf in mijn beginjaren ook erachter gekomen dat voeding echt ontzettend belangrijk is. Ik denk ook dat dit het grootste punt is waar mensen tekort komen. Maar training kan ook zeker niet ontbreken. Wat je zegt over het aantal trainingen per week ligt natuurlijk wel een beetje aan wat je training is. Vaker trainen per week kan wel voor meer volume zorgen. Verder lijkt me dit artikel een wijze les voor veel mensen;)

Reacties zijn gesloten.