Meer dan 9 miljoen Nederlanders beoefent een sport, dat wil zeggen dat deze mensen ‘trainen’. Het is daarom handig om te weten wat trainen nou eigenlijk precies is. En wat is het doel van onze training?
Het idee van trainen is dat je oefent/traint om in de gewenste sport, bewegingen of oefeningen beter te worden. De meeste mensen trainen vooral omdat ze het leuk vinden en omdat bewegen gezond is voor lichaam als geest. Maar als je een doel voor ogen hebt is het essentieel om te weten wat echt trainen inhoudt. Wanneer je hier inzicht in krijgt zal je namelijk sneller en beter resultaat bereiken.
Verschillende definities
- Stelselmatig oefenen in een tak van sport en oefenen in een bepaalde vaardigheid.
(bron: Wikipedia) - Het regelmatig en systematisch toedienen van, in omvang en intensiteit toenemende, belastingprikkels met de bedoeling het prestatievermogen te laten stijgen.
(bron: Bottenberg) - Het doelgericht verstoren van de homeostase overload, in een specifieke motorische vaardigheid of een specifiek energiesysteem, met als doel een positieve adaptatie (=resultaat) in het gewenste systeem van een specifiek individu.’
(Bron: Overload Worldwide)
Progressief blijven belasten
Waar het op neer komt is dat je je lichaam de juiste prikkel/belasting moet geven om ervoor te zorgen dat het lichaam zich aanpast (adapteert), waardoor je beter wordt in het gewenste doel. Een belangrijk gegeven hierbij is dat je je lichaam progressief moet blijven belasten. Het lichaam moet namelijk wel een reden zien om sterker te worden voor de volgende keer super compensatie. Ons lichaam went na verloop van tijd aan de belasting en zal dus geen reden meer zien om te groeien en zich sterker te maken.
Super compensatie
Het gaat bij trainen om de juiste balans tussen training en rust, in combinatie met de juiste voeding. Super compensatie speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer je je lichaam namelijk voldoende traint (je natuurlijke balans verstoort) en hierna de juiste hoeveelheid rust neemt, zal je na je herstel op een hoger niveau uitkomen dan voorheen. Je lichaam maakt zich sterker voor de volgende keer. Wel zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden:
- Niet te snel weer dezelfde spieren gaan trainen. Hierdoor kan je lichaam niet herstellen en dus ook niet super compenseren.
- Niet te lang wachten met trainen, je lichaam ziet dan geen reden om te super compenseren.
- De juiste belasting is noodzakelijk. Wanneer je je lichaam niet voldoende belast zal je lichaam ook geen reden zien om zichzelf sterker te maken.
Belangrijke principes i.v.m. training
We zullen hieronder kort uitleggen wat de belangrijkste principes van training zijn. Deze worden vaak vergeten, of men heeft er zelfs helemaal geen weet van.
- Je moet je lichaam elke keer weer de juiste prikkel geven. (de natuurlijke balans, je homeostase verstoren). Doe je dit niet, dan zal het lichaam geen reden zien om sterker te worden (super compensatie)
- Super compensatie zorgt ervoor dat ons lichaam zich sterker maakt voor de volgende keer dat deze belast wordt. De juiste balans training/rust is hierin belangrijk. Train niet te snel maar ook niet te laat na elkaar.
- Door je lichaam progressief te belasten zal je lichaam telkens sterker moeten worden voor de volgende keer (super compensatie).
- Wet van de verminderde meeropbrengst stelt dat naarmate je je lichaam op dezelfde manier blijft belasten, je steeds minder progressie/vooruitgang boekt. Ook hier is de juiste balans training/rust weer heilig. Periodisering is daarom noodzakelijk.
- Periodiseren is een essentieel onderdeel op het gebied van training. Periodiseren houdt in dat je oefeningen, tempo’s, rust, schema’s etc. wisselt. Voor een bepaalde periode hou je je aan een bepaalde manier van trainen.
Wat is jouw doel
Het is belangrijk om van te voren je doel van je training te bepalen. Je zult namelijk anders trainen wanneer je het voor de gezelligheid doet, dan wanneer je traint voor het winnen van een wedstrijd. Wil je sterker worden? Of juist sneller? Train je puur om te bewegen? Of wil je groot resultaat bereiken met krachttraining? Dit zijn vragen die iedereen zichzelf zou moeten stellen. Je bereikt immers je doel sneller en beter, wanneer je weet wat je doel is.
Conclusie
Bij trainen gaat het erom dat je je lichaam zo belast, dat het noodzaak ziet om te herstellen en zich sterker te maken voor de volgende keer. Het maakt niet uit of je traint voor een wedstrijd of dat je fanatiek aan krachttraining doet, maar blijf je lichaam stelselmatig belasten en verassen door te periodiseren. Je zult zien dat wanneer je bovenstaande principes gaat toepassen je betere resultaten bereikt en meer progressie boekt.
Gratis Fitness Schema
Het hebben van een Fitness Schema is erg belangrijk om progressie te maken.
Maak daarom van te voren een duidelijk plan met een op maat gemaakt Fitness Schema.
Kom je hier niet uit kan je altijd een gratis Fitness Schema downloaden!