Voeding

Voldoende water drinken is essentieel

Het zal je niet verbazen dat voldoende water drinken essentieel is. De vraag is alleen, hoeveel liter moet jij per dag drinken? En is dit voor iedereen hetzelfde of is het afhankelijk van bepaalde factoren?

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Water is niet alleen belangrijk voor de absorptie van voedingsstoffen, maar ook bij het verwerken van afvalstoffen, cel-activiteiten en alles wat nodig is om in leven te blijven. Voldoende water drinken is zelfs essentieel om ziektes te voorkomen en jezelf goed te voelen. Daarnaast stilt het je hongergevoel en verkleint het dus de kans op snoepen en snaaien.

Vochtbalans op peil houden

Elke dag raak je een deel van al je vocht kwijt. Bijvoorbeeld door het zweten tijdens het sporten of als het warm is. Ook raak je een deel van je vocht kwijt via je urine. Het is dus noodzakelijk om je vochtbalans op peil te houden. Je kan daarom het beste altijd een fles bij je hebben. De hoeveelheid water die jij het beste kan drinken is afhankelijk van je gewicht en je activiteiten. Houd hier dan ook rekening mee als je op vakantie bent, bij 30 graden of meer verbruikt je lichaam meer vocht. Drink op vakantie dus net iets meer dan je normaal doet.

Twee tot drie liter per dag

Globaal is twee tot drie liter water per dag een gezond uitgangspunt is. Wanneer je echter fanatiek sport of bij hoge temperaturen, is het raadzaam meer te drinken. Wij zijn erg fan van de Igloo Laguna 1/2 Gallon welke maar liefst 1,89 liter vloeistof kan bevoorraden. Ook is het zo dat de geadviseerde hoeveelheid water afhankelijk is van je lichaamsgewicht. Een rekensom die hierbij gebruikt wordt:

  • Je lichaamsgewicht x 0,44 : 10 = de aanbevolen hoeveelheid liter water voor een dag
  • Bij een gewicht van bijvoorbeeld 50 kilo is de berekening: 50 x 0,44: 10 = 2,2 liter
  • Dit is het advies van één van de meest bekende fitnesstrainers ter wereld Charles Poliquin

Groene thee

Voor veel mensen klinkt twee tot drie liter water drinken als erg veel, maar dit valt reuze mee. Het mooie is dat je niet alleen maar water hoeft te drinken, maar dat je hier bijvoorbeeld thee ook bij kan rekenen. Een advies is hierin om voor groene thee te kiezen, omdat hier geen cafeïne in zit. Wat wel belangrijk is, is dat je zo min mogelijk tot geen suiker en of honing in je thee doet. Je kan je voorstellen dat als je zes koppen thee drinkt, met een schep suiker, dat je ongemerkt heel veel calorieën binnen krijgt.

Altijd een flesje mee

Het slimste is om altijd een flesje bij je te hebben. Hiermee verklein je de kans dat je geen water kan drinken omdat je altijd een flesje in de buurt hebt. Daarnaast doe je er verstandig aan je dag te starten met minimaal een halve liter water. Erg handig dus als je al een flesje naast je bed hebt staan.

Conclusie

Wanneer je sport of bij hoge temperaturen heb je meer water nodig dan de geadviseerde twee á drie liter per dag. Je lichaam verbruikt op dat moment meer vocht en het is daarom dan ook aan te raden hier rekening mee te houden. Wat veel sporters als prettig ervaren is voor het sporten en na het sporten bijvoorbeeld een halve liter water te drinken. Probeer het en kijk waar je jezelf prettig bij voelt. Besef je goed dat water veel processen in het lichaam regelt. Door er elke dag voldoende van te drinken zal je merken dat je je een stuk prettiger voelt.

Gratis Fitness en Voedingsschema’s

Wil je meteen aan de slag? Op Krachtblog vind je gratis Fitness en Voedingsschema’s en maken we ook Fitness schema’s op maat. Je kunt hier het gratis Fitness schema vinden en hier de gratis Voedingsschema’s!

Lees ook:

De 10 beste Weight Gainers om je gewicht en prestaties te verhogen

Raymond Veldkamp

Hoe ziet jouw Voedingspatroon eruit

Raymond Veldkamp

GABA als voedingssupplement

Raymond Veldkamp